Untuk pertama kalinya dua anggota tentera Myanmar tampil membuat pengakuan kepada media mengenai kisah tragik pembunuhan kumpulan minoriti Muslim Rohingya di negara terbabit.

Dengan nada yang perlahan, kedua-dua tentera tersebut mengaku telah menjalankan ‘pesta’ kematian, pengebumian, pemusnahan dan pemerkosaan secara besar-besaran terhadap kumpulan Muslim Rohingya.

Tidak pasti berapa orang yang dibunuh

Pada bulan Ogos 2017, Batalion Infanteri 353 dan 565 Myanmar melakukan “operasi pembersihan” di kawasan di Buthidaung dan Kota Maungdaw. Myo Win Tun, tentera Myanmar yang menyertai operasi tersebut mengakui mendapat arahan, “Tembak semua yang anda lihat dan yang anda dengar,” pada bulan Ogos 2017.

Dia juga turut mengakui bahawa menyertai pembunuhan 30 orang Muslim Rohingya dan mengebumikan mereka di satu kubur yang digali besar dan dalam berhampiran dengan menara penjara dan pangkalan tentera Myanmar.

Untuk rekod, Myo Win Tun yang berumur 33 tahun, mengatakan bahawa dia bertanggungjawab untuk mengebumikan 8 wanita, 7 kanak-kanak dan 15 lelaki di dalam satu kubur

Lebih mengejutkan lagi, Myo Win Tun mengakui bahawa dia tidak pasti berapa ramai yang telah maut ditangannya – sama ada 70 orang atau mungkin lebih –  sepanjang dia menggeledah kampung-kampung di sekitar Taung Bazar

“Kami menembak semua orang tanpa pandang bulu. Kami menembak lelaki Muslim itu di dahi dan menendang badan ke dalam lubang,” jelasnya yang turut mengakui telah memperkosa seorang wanita.

Bekas sami Buddha hancurkan 20 kampung.

Seorang lagi askar, bernama Zaw Naing Tun mengakui bahawa dia turut mendapat arahan yang hampir sama dari pihak atasan iaitu, “Bunuh semua yang anda lihat, sama ada kanak-kanak atau orang dewasa.”

Dia yang pernah menjadi sami Buddha mengakui telah menghancurkan 20 kampung dan bertanggungjawab membuang mayat mereka di salah sebuah kubur yang digali dalam dan berkeluasan besar.

Zaw Naing Tun mengatakan batalion telah membunuh sekitar 80 orang Muslim Rohingya dalam sehari dan menyerang 20 kampung Maungdaw, termasuk Doe Tan, Ngan Chaung, Kyet Yoe Pyin, Zin Paing Nyar dan U Shey Kya.

Lebih tragik lagi, dia yang berusia 30 tahun turut mengakui pernah menangkap 10 lelaki yang tidak bersenjata, mengikatnya dengan tali, membunuh mereka dan mengebumikannya di kubur besar di utara kampung.

Zaw Naing Tun mengatakan bahawa dia tidak melakukan serangan seksual tetapi bertanggungjawab menjadi penjaga ketika tentera lain memperkosan wanita Rohingya.

Pembunuhan beramai-ramai

Video pengakuan kedua-dua tentera itu dirakam oleh Tentera Arakan dan merupakan pengakuan pertama yang dibuat oleh seorang anggota tentera Myanmar yang secara terbuka mengakui mengambil bahagian dalam kempen pembunuhan beramai-ramai terhadap umat Islam Rohingya di negara itu.

Kedua-duanya, yang melarikan diri dari Myanmar bulan lalu, diangkut ke Den Haag di mana Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) telah membuka kes yang memeriksa apakah pemimpin tentera Myanmar melakukan kejahatan besar-besaran terhadap Rohingya.

Kekejaman yang dijelaskan oleh kedua-dua lelaki itu memberikan bukti pelanggaran hak asasi manusia yang serius yang dikumpulkan dari lebih dari satu juta pelarian Rohingya yang kini berlindung di negara jiran Bangladesh. Apa yang membezakan kesaksian mereka adalah pelaku, bukan mangsa.

Terdahulu, kerajaan telah disaran untuk menghadkan jumlah pelarian Rohingya dalam negara. Klik pautan di bawah untuk membaca.

Kerajaan Disaran Tetapkan Had Jumlah Pelarian Rohingya Dalam Negara

‘Rohingya Bukan Rakyat Bangladesh’-Dhaka Tidak Mahu Terima 269 Pelarian Rohingya Yang Mendarat Di Langkawi

Konflik Kemanusiaan, Bangladesh Halang Kapal Bawa Pelarian Rohingya Daripada Berlabuh