Kumpulan Carsome, syarikat pengendalian kereta terpakai dalam talian Asia Tenggara, dilaporkan bakal memberhentikan ratusan tenaga kerja untuk mengurangkan kos bagi mencapai keuntungan menjelang penyenaraian pasaran saham yang akan datang.

Menurut sumber terdekat Bloomberg, syarikat itu akan mengurangkan bilangan pekerja di seluruh Asia Tenggara, dengan Indonesia dan Thailand paling tinggi angkanya.

Artikel Berkaitan:

Carsome yang mempunyai kira-kira 4,000 pekerja telah mengurangkan operasinya dengan ketara dalam kedua-dua pasaran tersebut, yang dimasukinya pada 2017 lalu.

Syarikat startupĀ paling berharga dari Malaysia itu telah menangguhkan rancangan penyenaraian saham di Singapura dan AS pada tahun lalu kerana bimbang dengan keadaan makroekonomi yang merosot boleh menjejaskan penilaiannya.

Difahamkan syarikat yang ditubuhkan pada 2015 itu menjangkakan pulangan modal pada tahun ini, serta bakal mencapai keuntungan pertamanya pada 2024.

“Carsome sedang bersedia untuk initial public offering (IPO), dan apabila ada peluang, syarikat akan menyenaraikannya dengan secepat mungkin,” kata Ketua Pegawai Eksekutif, Eric Cheng berkata pada Julai lalu.

Dalam satu emel respon, Carsome menyatakan mereka mengurangkan tenaga kerja untuk pelarasan di ‘bahagian tertentu’ dan enggan memberi komen angka spesifik.

“Kami tetap komited untuk melabur dalam semua pasaran semasa dan merancang untuk mempercepatkan pertumbuhan yang menguntungkan pada 2024,” katanya.

Menerusi laman web, Carsome telah berjaya menjual 150,000 unit kenderaan di Malaysia, Singapura, Thailand dan Indonesia.

Selain itu, keuntungan operasi syarikat tersebut berjaya dicapai menerusi peningkatan dua kali ganda dalam margin perdagangan berbanding tempoh yang sama tahun lalu.

Sumber