Notis henti kerja bakal dikeluarkan kepada pekerja Carsome dalam masa 24 jam. Nasib para pekerja syarikat unicorn tempatan ini sebenarnya sudah mula bertiup kencang sejak semalam lagi apabil satu laporan yang dbibuat oleh TWA menyatakan bahawa langkah yang diambil Carsome bertujuan untuk mengurangkan kos tenaga kerja.

Notis henti kerja oleh Carsome ini difahamkan bakal dilakukan di Malaysia, Indonesia, Thailand dan Singapura. Bagaimanapun, tidak pasti sama ada Carsome mengecilkan saiz keseluruhan atau hanya menumpukan pada tenaga kerja Malaysia terlebih dahulu. Menurut sumber TWA, syarikat telah membuat pengumuman tersebut semalam, dengan pelepasan pekerja akan berlaku dalam tiga kelompok berbeza.

Artikel Berkaitan:

Menariknya, syarikat unicorn tempatan ini dilaporkan telah mengambil pekerja pada awal tahun ini. Bagaimanapun, kesan beban global dan kemelesetan ekonomi memaksa syarikat terbabit mengambil langkah yang sama . Jika perbincangan mengenai pemberhentian pekerja ini benar, orang awam boleh mula mengharapkan berita rasmi dalam beberapa hari.

Carsome yang mempunyai pangkalan utama di Malaysia baru-baru ini menangguhkan rancangan penyenaraian dua jenamanya di Singapura dan AS berikutan kebimbangan keadaan ekonomi yang merosot boleh menjejaskan penilaiannya, lapor Bloomberg. Carsome telah menjadi unicorn berteknologi pertama Malaysia sebagai sebahagian daripada perjanjian pertukaran saham yang mengambil bahagian dalam iCar Asia pada Julai tahun lepas.

Notis henti kerja bakal dikeluarkan oleh Carsome untuk mengurangkan kos perbelanjaan. – sumber gambar: AutoFun ID

Untuk rekod, pada April tahun ini, Carsome dilapor bakal disenaraikan di Nasdaq dan Bursa Saham Singapura dengan penilaian syarikat sekitar $2 bilion (RM8 bilion). Carsome yang menjalankan perniagaan kereta terpakai kini dilaporkan telah memfailkan IPO dengan Nasdaq dan langkah ini diambil setelah dicadangkan oleh pelabur utama Carsome, 65 Equity Partners, sebuah unit dana kekayaan Singapura Temasek Holdings dalam misi untuk mengumpulkan $400 juta.

Sebelum ini, Carsome menjadi unicorn teknologi terbesar Malaysia selepas ia menerima $170 juta dalam pusingan pembiayaan yang menaikkan penilaiannya kepada $1.3 bilion tahun lepas.

Beberapa pelabur lain yang menyokong Carsome termasuk MediaTek milik Tsai Ming-kai, Kumpulan Gokongwei milik Lance Gokongwei dan Kumpulan Catcha milik Patrick Grove.

Syarikat itu telah mengembangkan operasinya di seluruh rantau melalui beberapa siri pengambilalihan. Pada bulan Mac, Carsome membeli pegangan majoriti dalam CarTimes, salah satu syarikat kereta terbesar di Singapura. Perjanjian itu dibuat hanya sebulan selepas Carsome menyelesaikan pengambilalihan iCar Asia yang disenaraikan di Australia dengan harga $200 juta.