Ketika ini, ramai orang memilih untuk menaiki pengangkutan awam untuk ke sesuatu destinasi agar tidak terperangkap dalam kesesakan lalu lintas.

Terbaharu, seorang pengguna Twitter @chnrsyrn telah berkongsi pengalaman buruknya menaiki pengangkutan awam apabila dirinya dimaki oleh seorang penumpang yang boleh dikategorikan sebagai warga emas.

https://twitter.com/chnrsyrn/status/1535088608943951872

Menurutnya, dia ditengking oleh pak cik tersebut dan mendakwa bahawa tempat duduk yang wanita itu duduki adalah kepunyaannya. Malah, pak cik tersebut turut bertindak memakinya serta berkeras bahawa itu tempat duduknya walaupun banyak lagi tempat duduk yang kosong.

Perkongsian tersebut telah perhatian orang ramai dan rata-rata netizen juga berasa tidak senang dengan tindakan biadab pak cik tersebut. Malah, para netizen berpendapat umur bukanlah ‘tiket’ untuk pak cik tersebut bersikap biadab kepada orang yang lebih muda.

https://twitter.com/freakkhy/status/1535458837481680899

Akan tetapi, ada juga netizen yang mengatakan pernah berdepan dengan situasi yang sama apabila terjumpa pak cik tersebut dalam pengangkutan awam sebelum ini dan beranggapan bahawa pak cik itu ‘bermasalah’.

Sementara itu, ada golongan OKU yang terpaksa berdepan kesukaran apabila peniaga buka gerai di kaki lima sehingga menggangu laluan. Klik pautan di bawah untuk ketahui lanjut.

‘Nasib Baik Ada Kawan’ – Pemuda OKU Hampir Jatuh Selepas Laluan Ke PBAKL Dihalang Gerai Di Kaki Lima

Tawar Pakej Terlampau Murah, ‘Wedding Planner’ Ini Ditahan Polis Selepas Scam Mangsa Lebih RM53,000