Coldplay baru-baru ini mengumumkan kolaborasi mereka bersama The Ocean Cleanup, satu pertubuhan yang tidak berasaskan keuntungan dari Belanda dalam usaha mengatasi masalah pencemaran sampah sarap yang terperangkap di sungai sebelum memasuki ke dasar lautan, lapor Bernama.

Untuk tujuan itu, Coldplay menaja Interceptor 005, satu mesin yang mampu memerangkap sampah sarap dan bakal ditempatkan di salah satu sungai di Malaysia.

“Jika tiada tindakan yang diambil, berkemungkinan jumlah plastik akan lebih banyak berbanding ikan di lautan pada tahun 2050.

“Oleh itu, kerja The Ocean Cleanup ini dikatakan sangat penting. Untuk tujuan itu, kami berbesar hati menaja Interceptor 005 iaitu mesin yang akan memerangkap ribuan tan sampah di sungai sebelum ia mengalir ke lautan,” kata Coldplay dalam satu kenyataan.

1908-MALAYSIA-1099294-640×427
Mesin Interceptor. Sumber: The Ocean Cleanup

Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif The Ocean Cleanup, Boyan Slatt berkata bahawa Malaysia merupakan negara pertama yang bakal menerima mesin Interceptor 005 ini. Ia direka khas untuk membendung masalah pencemaran di 1,000 buah sungai yang paling tercemar di dunia dan bakal siap dibina menjelang pertengahan tahun ini.

Sejak tahun 2019, pertubuhan ini sudahpun berbincang untuk menggunakan mesin Interceptor dalam usaha mengatasi pencemaran air yang berlaku di serata dunia termasuk Indonesia, Thailand, Vietnam, Amerika Syarikat, Jamaica dan Republik Dominica.

Untuk rekod, ini merupakan mesin Interceptor yang kedua berada di Malaysia selepas Malaysia menerima mesin Interceptor 002 pada Ogos 2019 dan kini ditempatkan di Sungai Klang, Selangor.

Terdahulu, Coldplay pernah menggunakan cara unik untuk mempromosikan album terbaharu mereka di Malaysia. Baca menerusi pautan di bawah.

Lihat Cara Unik Coldplay Promosi Album Terbaharu Di Malaysia

Tersenarai 50 Sungai Paling Tercemar Di Dunia Jadi Sebab Interceptor Bersihkan Sungai Klang

Sumber