Jika sebelum ini kecoh isu seorang ustazah bernama Siti Afifah Shahbudin yang tampil dengan sebuah kenyataan kontroversi mendakwa dayus bagi seorang suami yang membiarkan doktor lelaki menyambut bayi, kini ustazah ini sekali lagi kembali dengan sebuah lagi kenyataan yang mengundang respon ramai.

Menerusi pesanan yang dikongsikan ustazah ini, beliau memaklumkan bersalaman dengan para artis mampu menghilangkan roh dan jiwa seseorang. Selain itu, beliau turut memaklumkan sepatutnya orang ramai berebut-rebut bersalaman dengan para ulama berbanding para artis.

@sunnahtidakberbohong

#aurasalam #sunnahtidakpernahbohong

♬ bunyi asal – Siti Afifah Shahbudin – Siti Afifah Shahbudin

‘Pesanan’ yang disebutkan sekaligus telah mengundang pelbagai respon di kalangan netizen termasuk Dato’ Hattan sendiri yang kurang bersetuju dengan kenyataan ustazah ini.

Menurut Dato’ Hattan, beliau menyelar kenyataan ustazah ini yang seolah menghina para artis.

” Main sedap mulut bercakap. Ingat artis ini standard dia macam mana? Ingat artis ini binatang ke? Najis mughallazah ke?”, respon Dato’ Hattan.

Artis yang sudah lebih 30 tahun dalam bidang hiburan ini turut memaklumkan tidak menjadi salah buat ustazah ini memberi tarbiah namun perlu menggunakan bahasa yang betul.

https://www.instagram.com/p/CksaLK7pCT0/?hl=en

Seperti yang ramai sedia maklum, bersalaman sesama muhrim sememangnya dibenarkan namun berlainan jantina sememangnya dilarang.

Sehubungan dengan itu, Dato’ Hatta berharap ustazah ini menggunakan perkataan yang sesuai agar tidak mengelirukan masyarakat serta tidak menjatuhkan maruah para artis.