Seorang Datuk dan rakan-rakannya menaiki helikopter dari KL ke Johor demi untuk menikmati buah durian serta menjamu ikan dan buah-buahan segar di ladang Kampung Bangas milik petani durian Lokman Hakim Johar, lapor Malay Mail.

Terletak di Kampung Sulir Segamat, Johor, Lokman memiliki ladang durian Kebun Johar Jantan dan homestay, Villa Seri Intan. Menurutnya, Datuk itu meminta durian Segamat asli memandangkan varian Musang King dan D24 boleh didapati di bandar ini.

Lokman yang turut menghidangkan IOI atau Muar Gold Durian bersama rambutan dan manggis dari ladangnya berkata bahawa selesai sahaja menikmati juadah, Datuk dan rakan-rakannya terbang pulang ke Kuala Lumpur selepas tinggal lebih sejam, lapor Malay Mail.

“Kami gembira dengan mereka, mereka akhirnya membawa banyak durian pulang ke KL.” Kenduri durian berharga RM88 seorang dan ikan sungai berharga RM25 seekor.

“Untuk merancangnya dengan betul, saya menghubungi juruterbang helikopter beberapa kali sebelum tarikh dan berkongsi titik pendaratan di peta Google,” jelasnya.

“Musim durian akan berakhir bulan ini, harap-harap dapat lebih ramai tetamu ke inap desa dan ladang Januari depan.

Lokman menganjurkan “Durio Tourism” dari Sabtu lalu hingga Rabu, di mana pengunjung boleh merasai durian terbaik dan buah-buahan lain di ladang dengan harga RM88 seorang.

Beliau menjemput rakyat Malaysia dan warga asing untuk tinggal di Segamat di Villa Seri Intan dan Kebun Johar Jantan miliknya untuk menikmati juadah dan pemandangan di kebunnya.

Cara FAMA lawan market durian dengan Thailand. Rujuk pautan di bawah untuk membaca.

Cara FAMA Lawan ‘Market’ Durian Dengan Thailand