Tuduhan skandal pedofilia telah menggegarkan institusi pendidikan Maktab Rendah Sains MARA (MRSM) Tumpat, Kelantan sehingga menimbulkan kebimbangan mengenai keselamatan dan kesejahteraan pelajar di sana.

Tertuduh, seorang guru lelaki yang identitinya masih tidak didedahkan, berdepan tuduhan terkutuk susulan laporan yang difailkan oleh seorang pelajar.

HYPE
‘Adakah Raya Masih Sama?’ – Iklan Raya Ini Kongsi Persoalan Menantu Bila Pertama Kali Beraya Dengan Mentua!
Baca lagi →

Bekas pelajar telah tampil ke hadapan, menceritakan kisah yang didengarkan dan pengalaman langsung mengenai kelakuan tidak wajar yang dilakukan oleh guru tersebut.

Apa yang mengejutkan, dakwaan salah laku itu dilaporkan menjadi kisah gelap dalam kalangan pelajar, dengan para senior memberi amaran kepada para junior supaya mengelak daripada berkomunikasi denganguru terbabit.

Pelajar telah mendakwa bahawa tertuduh secara selektif menyasarkan gadis muda, menghantar mesej lucah dan menceroboh privasi mereka dengan merakam gambar seluar dalam semasa pemeriksaan rutin asrama.

Skandal itu mendapat perhatian meluas selepas seorang pelajar meminta sokongan bekas pelajar Nayli (@naylisabirawr_) untuk menyuarakan penindasan terhadap mangsa dan menggalakkan orang lain bersuara menentang salah laku guru tersebut.

Rayuan Nayli di seluruh platform media sosial, mencetuskan kemarahan orang ramai dengan tanda pagar #24AgainstPredators.

Selain itu, polis Kelantan telah mengesahkan menerima laporan daripada seorang mangsa dan telah memulakan siasatan menyeluruh dengan mendapatkan keterangan saksi, termasuk pelajar dan ahli fakulti.

Bagaimanapun, Nayli kemudian mendakwa bahawa disaman sebanyak RM3 juta kerana memfitnah. Dia tidak mendedahkan siapa yang memulakan saman itu dan kini sedang mencari peguam yang boleh memberikan perkhidmatan pro bono.

Sementara itu, Pengerusi MARA Dr. Asyraf Wajdi Dusuki telah mengambil tindakan tegas, mengarahkan siasatan menyeluruh dan menggantung guru tersebut sementara menunggu siasatan selesai.

Pendirian proaktif ini menghantar mesej tegas bahawa tingkah laku yang menjijikkan itu tidak boleh diterima.