Kekejohanan menyelubungi bangunan Capitol Hill, Amerika Syarikat (AS) menjelang pengundian ketika anggota Parti Demokrat dan Parti Republikan mencari jalan mengenai cara terbaik untuk menghalang penutupan (shutdown).

Ketika Demokrat mengadu bahawa mereka tidak dapat membaca tawaran Republikan sebelum mengundi, seorang calon – Jamaal Bowman dari New York – bangun dan menyalakan penggera kebakaran di satu bangunan untuk membeli masa.

Artikel Berkaitan:

Insiden liar di Bangunan Meriam itu dirakam kamera dan disahkan oleh beberapa saksi. Manakala Jawatankuasa Pentadbiran memberitahu New York Post bahawa satu kertas siasatan telah dibuka ke atas ahli politik tersebut kerana kejadian ini.

Jurucakap Bowman, Emma Simon, mengakui bahawa majikannya melakukan kesilapan. “Ahli Kongres Bowman tidak menyedari dia akan mencetuskan penggera bangunan apabila dia bergegas membuat undian segera. Ahli kongres menyesali kekeliruan itu,” katanya.

Bowman sendiri selepas kejadian itu menegaskan kepada pemberita bahawa dia menarik butang penggera kerana dia fikir ia akan membuka pintu.

Sumber