Baru-baru ini sebanyak lebih 50 buah kereta Ford Mustang dari seluruh negara menyertai program kembara yang diadakan selama tiga hari di beberapa lokasi sekitar negeri Perlis.

Konvoi tersebut mencuri perhatian ramai netizen kerana mereka mendakwa pihak JPJ bertindak double standard setelah dilihat seperti tidak mengenakan sebarang tindakan undang-undang terhadap sebahagian pemilik muscle car menggunakan cermin gelap yang menyalahi undang-undang.

HYPE
Wayout Solution Cipta Sejarah Rangkul Anugerah Company Of The Year
Baca lagi →

Memetik laporan Kosmo, Pengarah JPJ Perlis, Fatimah Mohamed Ali Piah menjelaskan pihak JPJ telah melakukan advokasi kepada peserta mengenai kesalahan-kesalahan lain seperti nombor pendaftaran tidak mengikut spesifikasi, penggunaan cermin gelap serta lain-lain pengubahsuaian.

“Semua maklumat peserta kembara itu telah diambil pihak JPJ semasa program advokasi diadakan dan pemeriksaan rambang mendapati ada dalam kalangan peserta mendapat kelulusan menggunakan cermin gelap,” jelasnya beliau dalam satu kenyataan dikongsikan bersama pihak Kosmo.

Tambah Fatimah lagi, penggunaan cermin gelap sepenuhnya ke atas sesebuah kenderaan dibenarkan atas beberapa faktor seperti keselamatan, kesihatan dan lain-lain.

Bagi mengulas persoalan ramai kenapa pihak JPJ mengiringi konvoi kereta-kereta Mustang tersebut, Fatimah menyatakan bahawa pihak penganjur meminta jabatan itu membantu bagi memastikan tidak berlaku sebarang kesesakan jalan raya yang menimbulkan ketidakselesaan kepada pengguna lain.

“Semasa kembara itu memasuki Perlis, JPJ bertindak memecahkan konvoi kepada beberapa kumpulan kecil terdiri daripada 10 hingga 12 buah kenderaan.

“Setiap kumpulan kecil itu bergerak dengan dipandu arah oleh kenderaan JPJ sebagai ‘lead car’ ke destinasi dituju bagi memastikan mereka tidak tersasar dan mengelakkan kesesakan jalan raya.

“Pergerakan kembara tersebut tidak menggunakan laluan sesak dan pemilihan jalan raya yang lebih jauh serta tidak sibuk dengan kenderaan lain dipilih bagi memastikan keselesaan kepada pengguna lain,” terang Fatimah kepada pihak Kosmo bagi menjelaskan persoalan yang diutarakan oleh orang ramai.

Sumber Gambar: Facebook Mustang Club Malaysia (Official)

Memetik kenyataan rasmi yang dikongsikan oleh wakil ahli Kelab Mustang Malaysia, kehadiran mereka ke negeri Perlis bagi menjayakan ‘Program Kembara Bersama Club Mustang Malaysia Di Bumi Perlis’ di atas undangan kerajaan negeri Perlis sendiri.

Pada masa yang sama, ahli kelab tersebut juga dijemput untuk sesi perbincangan ‘Kempen Kesedaran & Keselamataan’ pengguna jalan raya bersama JPJ sewaktu program kembara tersebut berlangsung.

Dalam kisah lain pula, seorang penunggang motosikal nyaris dilanggar oleh sebuah Ford Mustang terbabas. Lihat rakaman video insiden tersebut melalui pautan di bawah.

Netizen Tergamam Lihat Rakaman Penunggang Motosikal Nyaris Dilanggar Ford Mustang

7 Bulan Terpisah, Suami Sanggup Sewa Ford Mustang Demi Buat Kejutan Untuk Isteri Curi Perhatian Netizen

Berjaya Raih 20K Retweet, Remaja Ini Bakal ‘Naik’ Mustang Milik Wak Doyok

Sumber