Eco World Development Group Bhd (EcoWorld Malaysia) mengumumkan rancangan untuk melupuskan tanah perindustrian seluas 49.83 hektar di Eco Business Park VI (EBP VI), Kulai kepada Microsoft Payments (Malaysia) Sdn Bhd dengan harga RM402.3 juta, lapor Berita Harian.

Dalam kenyataan kepada Bursa Malaysia hari ini, EcoWorld Malaysia menyatakan bahawa anak syarikat milik penuhnya, Eco Business Park 6 Sdn Bhd, telah menandatangani perjanjian jual beli bersyarat dengan Microsoft Payments pada 7 Jun untuk pelupusan tanah tersebut.

HYPE
Wayout Solution Cipta Sejarah Rangkul Anugerah Company Of The Year
Baca lagi →

Sebahagian daripada hasil jualan tanah itu akan digunakan untuk membangunkan kawasan tersebut dan membiayai perbelanjaan berkaitan, dengan cadangan penjualan tanah dijangka diselesaikan dalam tempoh 24 bulan dari tarikh SPA.

Selain itu, sebahagian daripada hasil jualan juga akan digunakan untuk pembayaran balik pinjaman bank bagi tanah berkenaan. Namun, kuantum peruntukan bagi setiap tujuan tersebut masih belum dimuktamadkan.

EcoWorld Malaysia juga menjelaskan bahawa baki hasil jualan selepas perbelanjaan yang ditetapkan akan digunakan sebagai modal kerja syarikat.

Pelupusan tanah ini merupakan urus niaga pertama bagi EBP VI, hanya enam bulan selepas syarikat menyelesaikan pengambilalihan tanah tersebut pada 18 Januari 2024.

Kehadiran Microsoft Payments, peneraju teknologi antarabangsa, untuk menubuhkan pusat data besar di kawasan ini dijangka akan meningkatkan permintaan untuk produk perindustrian lain di EBP VI.

“Ini akan mempercepatkan penjanaan aliran tunai daripada projek ini dan memanfaatkan nilai EBP VI dengan pantas,” kata syarikat itu.

Cadangan pelupusan ini apabila selesai akan meningkatkan rizab tunai EcoWorld Malaysia, membolehkan syarikat memperoleh bank tanah baharu yang kini sedang giat diusahakan. Penjualan tanah ini dijangka siap pada separuh kedua 2025.