Pusat beli-belah ikonik eCurve akan dirobohkan bagi memberi laluan kepada projek kediaman baharu yang diberi nama “The Lines”, lapor NST.

eCurve, ‘pusat komuniti’ anak muda yang terletak di Mutiara Damansara sejak dirasmikan pada 2006, menghentikan operasi pada Mac 2021.

Laporan menunjukkan bahawa fasa perobohan dijadualkan bermula pada suku kedua 2024 (2Q24), menandakan permulaan baharu dalam evolusi kawasan itu.

Khairul Azizi Ismail, Ketua Pegawai Eksekutif Boustead Properties Bhd, telah menegaskan bahawa keputusan untuk merombak eCurve sejajar dengan strategi yang lebih luas bertujuan untuk meremajakan Mutiara Damansara.

Memetik trend global dalam penjanaan semula bandar, Ismail menekankan pentingnya memupuk persekitaran yang dinamik dan mampan untuk penduduk.

Menurut Ismail, inisiatif pembangunan semula itu akan membuka nilai terpendam dalam kawasan komersial Mutiara Damansara.

Transformasi eCurve kepada kompleks apartmen akan memberi kelebihan strategik disebabkan oleh jaraknya yang berdekatan dengan stesen MRT Mutiara Damansara dan kawasan sekitarnya, termasuk The Curve, IPC Shopping Centre, Kidzania, Ikea, dan pelbagai hotel.

Digelar “The Lines”, apartmen mewah ini akan dibina dengan empat menara, yang terdiri daripada sejumlah 999 unit.

Tiga menara akan memenuhi pasaran terbuka dengan 749 unit, manakala menara keempat akan menampilkan 250 unit yang ditetapkan di bawah skim perumahan mampu milik Servis Apartment Mampu Milik (SAMM).

Sebagai tambahan kepada ruang kediaman, The Lines akan membina 50 lot perniagaan seluas kira-kira 100,000 kaki persegi, menempatkan pusat kesihatan dan pelbagai jenis perniagaan.

The Lines telah membuka galeri jualan dengan rancangan untuk dilancarkan pada Jun 2024.