Ketua ekonomi Malaysia Kumpulan Bank Dunia, Dr Apurva Sanghi memberitahu bahawa ekonomi Malaysia menunjukkan prestasi yang cukup baik walaupun diasak dengan pelbagai cabaran global seperti kesan pandemik, perang di Ukraine – Rusia, penutupan China, kadar faedah yang meningkat dan kebimbangan terhadap stagflasi – pertumbuhan rendah, inflasi tinggi.

Memetik laporan Bernama, Bank Dunia berkata mereka menganalisis ekonomi Malaysia daripada tiga lensa, iaitu makro, meso dan mikro, beliau berkata Bank Dunia meramalkan ekonomi Malaysia berkembang 5.5 peratus tahun ini, lebih tinggi daripada pertumbuhan global sebanyak 2.9 peratus dan pertumbuhan serantau sebanyak 4.4 peratus.

Beliau juga menyatakan bahawa perbelanjaan pengguna semakin pulih secara beransur-ansur, begitu juga dengan peluang pekerjaan, yang beransur-ansur bertambah baik.

Beralih kepada lensa meso, beliau berkata menurut tinjauan Bank Dunia, perniagaan di Malaysia secara beransur-ansur meningkatkan jualan ke tahap pra-Covid-19, hasil bantuan kerajaan semasa pandemik.

Beliau seterusnya berkata harga komoditi yang tinggi memberi manfaat kepada Malaysia kerana negara mengeksport komoditi seperti minyak sawit, gas asli cecair, dan petroleum, yang merangkumi 80 peratus daripada semua komoditi.

“Kedua, jika anda melihat landskap geopolitik, terdapat sedikit perbezaan perdagangan yang berlaku. (Dengan) ketegangan hebat antara Amerika Syarikat (AS) dan China, dan disebabkan isu berkaitan keselamatan, AS agak menyimpang dalam perdagangan, dan sebahagian daripadanya akan datang ke Asia Timur, serta Malaysia.

“Ini amat bermanfaat kepada industri semikonduktor Malaysia,” tambahnya.

Mengulas mengenai budaya menaikkan kadar faedah di AS yang akan mempunyai kesan buruk ke atas rantau Asia Timur, termasuk Malaysia.

“Terdapat beberapa faktor yang mengurangkan kesan kejutan sedemikian dalam kes Malaysia. Pertama, Malaysia mempunyai kadar pertukaran yang fleksibel. Semasa tempoh kejutan luaran, kadar pertukaran yang fleksibel bertindak sebagai penyerap kejutan dan itulah yang anda lihat ringgit lakukan,” katanya.

Beliau juga menyatakan bahawa Malaysia mempunyai hutang luar negeri dalam denominasi dolar AS yang rendah dan rizab antarabangsa yang besar.

Mengenai bidang untuk penambahbaikan, Apurva berkata walaupun terdapat strategi dan dasar yang sangat baik, Malaysia perlu memberi tumpuan kepada pelaksanaan.

“Sebagai contoh, Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) meluaskan asas cukai dan mengajar sikap berjaga-jaga kerana peniaga perlu mengeluarkan invois untuk mendapatkan bayaran balik.

“GST lebih stabil kerana ia adalah cukai ke atas penggunaan. Pada penghujung hari, kita semua adalah pengguna. Tetapi, di Malaysia, terdapat kelewatan dalam mendapatkan bayaran balik,” katanya, sambil menambah bahawa terdapat keperluan untuk memastikan sistem disediakan serta komunikasi mengenai sebarang pembaharuan cukai.

60% CEO jangka akan berlaku krisis ekonomi tahun hadapab, ini apa yang anda perlu tahu. Rujuk pautan di bawah untuk membaca.

60% CEO Jangka Akan Berlaku Krisis Ekonomi Tahun Hadapan, Ini Apa Yang Anda Perlu Tahu

Krisis Ekonomi Di Sri Lanka: Diesel Habis, Elektrik Kena Catu Dan Darurat Dikuatkuasakan

Situasi ‘Orang Makan Orang’ Bakal Terjadi Jika Krisis Makanan Terus Memburuk, Kata Jeremy Clarkson