Dalam perkembangan terbaru dari dunia aeroangkasa, jutawan terkenal Elon Musk telah menyatakan impiannya untuk mencapai planet Uranus.

Pengumuman ini dibuat melalui ciapan di platform media sosial X semalam, di mana beliau menekankan bahawa matlamatnya adalah untuk membina roket yang mampu mencapai planet tersebut.

HYPE
Wayout Solution Cipta Sejarah Rangkul Anugerah Company Of The Year
Baca lagi →

“Impian saya adalah untuk mencapai Uranus,” tulis Musk. “Kami jelas mahukan roket yang boleh sampai ke Uranus, ia adalah matlamat yang luas untuk mencapai Uranus, tetapi ia pasti sesuatu yang kami fikir perlu kami sasarkan.”

Planet Uranus baru-baru ini menarik perhatian komuniti saintifik apabila Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Kebangsaan (NASA) Amerika Syarikat mendedahkan 11 daripada 13 cincin planet tersebut, dengan beberapa cincin dikatakan sangat terang sehingga kelihatan bergabung dalam imej.

Menurut NASA, imej-imej ini diambil menggunakan Teleskop Angkasa James Webb (JWST), di mana instrumen Kamera Inframerah Dekat (NIRCam) yang sensitif berjaya menangkap dua cincin berdebu paling dalam di Uranus.

Pada tahun 1986, Voyager 2 yang melintasi Uranus hanya menggambarkan planet itu sebagai marmar biru tanpa banyak ciri.

Namun, imej terbaru dari JWST sangat berbeza, memaparkan satu planet yang dinamik dan sentiasa berubah.

Imej-imej ini dihasilkan dengan menggabungkan data daripada dua penapis yang boleh dilihat sebagai sorotan biru dan oren, menunjukkan permukaan ais cair padat yang terdiri daripada air, metana, dan ammonia di atas teras batu kecil Uranus, yang kelihatan seperti bola salji biru muda.

Imej dari JWST ini juga menunjukkan aspek lain Uranus yang sebelum ini tidak pernah dilihat, bahkan oleh Voyager 2.

Di tepi penutup kutub terdapat awan cerah dengan beberapa ciri yang lebih samar, termasuk awan kedua yang sangat terang di kaki kiri Uranus.

Awan-awan ini boleh dilihat pada panjang gelombang inframerah dan dikaitkan dengan aktiviti ribut petir di gergasi ais ini.

Menurut laporan Space, ini adalah kali pertama saintis dapat melihat secara terperinci ciri-ciri topi kutub Uranus yang hilang dalam imej sebelumnya.

Penemuan ini memberikan pandangan baru tentang dinamik dan struktur planet ini, menjadikan Uranus sebagai objek kajian yang semakin menarik bagi para astronomi.