Ini berita baik buat anda diluar sana yang gemar berkunjung ke taman tema air dan suka menikmati permainan gelongsor air. Taman Tema Escape Pulau Pinang bakal tampil dengan gelongsor air terpanjang yang baharu.

Untuk pengetahuan anda, Action Park di Vernon New Jersey, United States masih lagi merupakan pemegang rekod gelongsor air terpanjang di dunia dengan ukuran panjang 600 meter. Namun, rekod tersebut bakal bertukar tangan apabila gelongsor air berukuran 1,140 meter akan mula dibuka kepada orang ramai di Taman Tema Escape Pulau Pinang di Teluk Bahang Ogos ini.

HYPE
‘Adakah Raya Masih Sama?’ – Iklan Raya Ini Kongsi Persoalan Menantu Bila Pertama Kali Beraya Dengan Mentua!
Baca lagi →

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif Taman Tema Escape Pulau Pinang, Sim Choo Kheng,¬†gelongsor dengan ketinggian 70 meter itu dijangka siap pada fasa ketiga ‘Gravity Play’, hujung bulan depan dan akan mengatasi rekod dunia 0.602 kilometer milik taman tema Action Park di Vernon, New Jersey, Amerika Syarikat pada 2015.

Malah, menurut beliau, gelongsor tersebut dibina di kawasan bukit menghubungkan taman permainan ‘Adventure Play’ dan ‘Water Play’ dan wakil daripada Guinness World Records akan hadir untuk meneliti kelengkapannya sebelum memberi pengiktirafan dunia.

Pastinya perkara ini akan membuat anda teruja dan bakal menarik ramai pelancong ke sana dan dapat memberi manfaat kepada masyarakat sekitar. Marilah kita sama-sama nantikan pembukaan gelongsor ini.

https://youtu.be/CIwSb3UaoZ8

Sumber