Menteri Keselamatan negara haram Israel Itamar Ben-Gvir berkata pada hari Selasa bahawa puluhan ribu permit senjata telah diberikan kepada warga Israel.

“Bahagian Senjata Api menerima ratusan ribu permintaan untuk lesen senjata peribadi, dan kami telah mengeluarkan puluhan ribu permit bersyarat (tanpa menyatakan syarat) dan lesen sebenar untuk senjata peribadi kepada warganegara yang layak,” kata menteri sayap kanan itu pada Telegram.

Artikel Berkaitan:

Ben-Gvir mendakwa tujuan untuk mengedarkan senjata adalah untuk “melindungi Israel daripada serangan.”

Beliau menyatakan pembukaan “beratus-ratus kelas simpanan baharu di seluruh negara” untuk mengajar rakyat Israel cara membawa dan menggunakan senjata api dan kerajaan telah menambah kakitangan di Bahagian Senjata Api sebanyak “berpuluh-puluh pekerja.”

“Disebabkan permintaan tinggi di Bahagian Senjata Api, saya menggesa semua orang untuk bersabar. Semak kelayakan anda dan persenjatai diri anda,” katanya.

Ben-Gvir turut menyiarkan imej dan video dalam beberapa minggu kebelakangan ini tentang dirinya mengedarkan senjata kepada warga Israel di utara, selatan dan Tebing Barat.

Rakyat Palestin bimbang bahawa dasar Israel ini mungkin menjadi alasan untuk melakukan pembunuhan bertopengkan “mencegah serangan.”

Sejak permulaan perang, lebih 190,000 permohonan untuk mendapatkan lesen senjata telah dikemukakan kepada Kementerian Keselamatan Negara, lapor Agensi Anadolu.

Ia menambah bahawa “dalam sepuluh bulan pertama 2023, lebih daripada 210,000 permohonan telah dihantar, dan tahun ini belum berakhir.”

Ia juga berkata, setakat ini, 31,000 lesen telah dikeluarkan sejak awal 2023, manakala pada 2022, 41,000 permohonan telah dikemukakan dan hanya 13,000 lesen telah diberikan.

Industri senjata Israel telah menyaksikan lonjakan permintaan, berbeza sekali dengan banyak perniagaan yang telah ditutup di Israel akibat perang berterusan di Gaza, menurut akhbar itu.