Kerajaan Jepun telah meluluskan rancangan membuang sekitar 1.25 juta tan air dari loji nuklear Fukushima ke laut. Keputusan itu diumumkan oleh Perdana Menteri Yoshihide Suga hari ini.

Pelepasan air terawat loji nuklear ke laut tidak mungkin dimulai dalam masa terdekat, tetapi sekurang-kurangnya dua tahun ke depan. Namun keputusan ini telah memicu kepada protes dari masyarakat nelayan setempat dan menarik perhatian pihak China dan Korea Selatan.

Kerajaan Jepun percaya bahawa pembuangan air dari loji nuklear Fukushima akan berlaku dengan selamat kerana air yang dibuang telah diproses untuk menghilangkan hampir semua unsur radioaktif.

Selain mendapat sokongan Perdana Menteri, Badan Tenaga Atom Antarabangsa juga turut bersetuju dengan inisiatif dari Jepun sambil menambah bahawa pembuangan air dari loji nuklear adalah sama dengan proses pembuangan air dari loji nuklear di negara lain.

“Pemerintah Jepun telah menyusun dasar dengan baik untuk melepaskan air terawat ke laut, setelah memastikan keselamatan air … dan sementara itu pemerintah mengambil langkah-langkah untuk mencegah kerosakan,” kata Suga kepada wartawan.

Kira-kira 1.25 juta tan air telah dikumpulkan di lokasi loji nuklear Fukushima, yang lumpuh setelah tsunami 2011. Air yang bakal dibuang meliputi air yang digunakan untuk menyejukkan tanaman, serta air hujan dan air bawah tanah yang meresap setiap hari.

Protes dari nelayan dan global

Air yang bakal dibuang ini telah mencetuskan kontroversi dan tidak dipersetujui oleh para nelayan. Mereka yang marah mempersoal tindakan kerajaan setelah bertahun-tahun mereka berusaha untuk memulihkan kepercayaan umum bahawa makanan laut di wilayah ini selamat.

“Mereka memberitahu kami jangan melepaskan air ke laut tanpa sokongan nelayan,” kata Kanji Tachiya, ketua koperasi perikanan tempatan di Fukushima, kepada NHK sebelum pengumuman itu. “Kami tidak dapat mendukung langkah ini untuk memungkiri janji dan [membuat keputusan] secara sepihak untuk melepaskan air ke laut.”

Keputusan ini turut mencetuskan protes dari peringkat global, bahkan protes ini hadir sebelum keputusan rasmi dikeluarkan. Kementerian Luar Korea Selatan pada hari Isnin menyatakan kekecewaan dengan langkah yang diambil oleh Jepun. “Ini boleh memberi kesan langsung atau tidak langsung pada keselamatan masa depan masyarakat kita dan persekitarannya,” kata kementerian itu.

Jurucakap Kementerian Luar China, Zhao Lijian mendesak Jepun untuk bertindak secara bertanggungjawab terhadap pembuangan air yang dirawat dari loji nuklear Fukushima. “Untuk melindungi kepentingan antarabangsa dan juga kesihatan serta keselamatan rakyat China, China telah menyatakan keprihatinan besar kepada pihak Jepun melalui saluran diplomatik,” kata Zhao.

Tragedi nuklear jadikan Fukushima bandar hantu di Jepun. Klik pautan di bawah untuk membaca.

Tragedi Nuklear Menjadikan Fukushima Bandar Hantu Di Jepun

Lihat Rakaman Situasi ‘Tenang’ Dialami Rakyat Jepun Saat Gempa 7.1 Gegarkan Wilayah Fukushima

Gempa Bumi Kuat Di Fukushima, Kereta Api Laju ‘Shinkansen’ Dihentikan Operasi