Awal pagi Selasa, polis Itali melancarkan serbuan besar-besaran terhadap anggota mafia ‘Ndrangheta, kumpulan kongsi gelap yang terlibat dalam pengedaran dadah dan aktiviti jenayah lain, lapor DW.

Operasi itu melibatkan 142 suspek, termasuk ahli kumpulan terkenal seperti Lanzino-Patitucci dan Zingari, yang berpangkalan di bandar Cosenza di Calabrian.

Seramai 109 orang telah ditahan dalam serbuan itu, dengan bantuan daripada polis Carabinieri persekutuan, pasukan tempatan dan pegawai pakar dari unit jenayah ekonomi.

Pendakwa raya anti-mafia dari Catanzaro mengetuai operasi itu, menahan orang yang disyaki terlibat dalam pelbagai kesalahan, termasuk pengedaran dadah dan peras ugut pekedai dan ahli perniagaan di Cosenza.

Operasi itu juga menyasarkan seorang pegawai polis kastam dan kewangan Itali, menunjukkan bahawa usaha itu bukan sahaja ditujukan kepada ahli mafia, tetapi juga mereka yang memberikan sokongan atau perlindungan kepada aktiviti haram itu.

Menurut pendakwa raya, pengedaran dadah adalah aktiviti utama yang dilakukan oleh kumpulan mafia ini.

Mereka dilaporkan tidak teragak-agak untuk menggunakan kanak-kanak sebagai sebahagian daripada operasi mereka.

Pihak berkuasa menekankan bahawa hanya mereka yang diberi kuasa oleh ‘Ndrangheta boleh terlibat dalam pengedaran dadah, dan sesiapa yang melanggar peraturan ini akan dihukum dari segi kewangan dan fizikal.

‘Ndrangheta, yang berpangkalan di Calabria, telah menjadi salah satu puak mafia terkaya dan paling berkuasa di Itali, terutamanya selepas berjaya memonopoli perdagangan kokain di Eropah.

Mereka juga mempunyai rangkaian yang luas ke 40 negara lain, dengan pengaruh yang besar terhadap pentadbiran kerajaan tempatan dan orang awam.

Operasi penangkapan ini merupakan langkah penting dalam usaha Itali untuk memerangi aktiviti jenayah yang dilakukan oleh ‘Ndrangheta, tetapi ia juga menunjukkan betapa kuatnya pengaruh dan kehadiran mafia di rantau ini.

Penguatkuasaan undang-undang yang tegas dan kerjasama antarabangsa akan terus menjadi kunci dalam memerangi ancaman daripada jenis organisasi jenayah ini.