Rakyat Malaysia telah menyuarakan rasa tidak puas hati dengan syarikat pengeluar sarung tangan getah terbesar di dunia, Top Glove selepas kes COVID-19 membabitkan warga asing naik mendadak.

Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob semalam telah mengarahkan penutupan 28 kilang pengeluar sarung tangan Top Glove di daerah Klang susulan daripada peningkatan kes jangkitan COVID-19 membabitkan pekerja kilang di sana.

HYPE
Wayout Solution Cipta Sejarah Rangkul Anugerah Company Of The Year
Baca lagi →

Difahamkan, sebanyak 5,794 ujian saringan telah dijalankan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) ke atas pekerja kilang Top Glove dan sebanyak 1,889 kes positif COVID-19 telah direkodkan.

Manakala pada Selasa lalu, kerajaan turut mengarahkan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) dijalankan di salah sebuah asrama pekerja asing Top Glove Corp Bhd di Meru, Klang selepas KKM mengesan 215 kes positif COVID-19.

Perkara ini jelas telah menimbulkan kerisauan ke atas rakyat Malaysia yang sudah mula kecewa dengan peningkatan kes yang mendadak walaupun perintah kawalan pergerakan bersyarat telah dikuatkuasakan.

Sebahagian daripada mereka menyalahkan Top Glove kerana gagal menjaga kebajikan para pekerja di sana sambil mengingatkan orang ramai mengenai isu yang pernah diketengahkan oleh media antarabangsa Al-Jazeera.

https://twitter.com/tijanishere/status/1330849132802494469

“Sumpah aku tak faham dengan Top Glove. Untung dah sedap, windfall tax tak nak bayar. Pastu kebajikan pekerja tak jaga. What. A. Shame,” tulis Nwar dalam ciapannya di laman Twitter.

“Al-Jazeera memberi amaran kepada kita tentang layanan pekerja migran, tapi apa komen korang semua mengenai dokumentari tu? “Memburukkan negara” kan? Kemudian kalian mengejek #MigranJugaManusia juga kan?” Tulis Tijan di laman Twitter peribadinya.

Yallayalladin pula dalam ciapannya menyalahkan pengurusan tertinggi Top Glove, “Mereka tidak mematuhi SOP yang betul dan mereka tidak mengutamakan keselamatan pekerja mereka.”

Manakala Syed Saddiq, bekas Menteri Belia dan Sukan pula menyatakan bahawa Top Glove gagal untuk menjaga kebajikan pekerja dan mempunyai rekod yang buruk di luar apabila pernah dituduh menjalankan aktiviti buruh paksa, pekerja asing dipaksa kerja lebih masa, gaji ditahan dan passport dirampas.

“Mereka kaut untung besar, abaikan kebajikan pekerja, mengamalkan buruh paksa. Apabila COVOD-19 tular di Malaysia, mereka mengaut keuntungan supernormal sehingga mencecah siling harga pasaran sebesar RM77.59 bilion,” kata Syed Saddiq dalam satu kenyataan yang dikeluarkan semalam.

Isu kebajikan pekerja warga asing dari Top Glove bukanlah satu isu yang baharu. The Vocket sendiri pernah melaporkan beberapa kajian dan siasatan daripada media luar mengenai kebajikan pekerja di sana.

Terdahulu, melalui satu siasatan yang dilakukan oleh Channel 4 News, mereka telah mendedahkan bagaimana Top Glove bertindak secara tidak adil terhadap pekerja migran, ketika syarikat terbabit sibuk mengejar keuntungan ditengah-tengah situasi pandemik COVID-19.

Daripada kes pekerja warga asing dikerah berkerja selama 6 hari seminggu dengan bayaran sebanyak RM5.00 sejam kepada isu tempat tinggal pekerja mereka yang dikatakan mengerikan apabila terpaksa berhimpit seramai 24 orang di dalam satu bilik.

Untuk rekod, Top Glove pernah didenda sehingga RM116 juta (USD40 juta) kerana gagal menjaga kebajikan pekerja, kes-kes buruh paksa, dipaksa bekerja lebih masa, gaji ditahan dan passport dirampas.

Terdahulu, sebuah dokumentari dari luar negara telah memaparkan realiti sebenar pekerja warga asing di syarikat Top Glove Malaysia. Klik pautan di bawah untuk membaca.

Dokumentari Ini Papar Realiti Sebenar Pekerja Warga Asing Di Syarikat Top Glove Malaysia

Amerika Syarikat Tahan Sarung Tangan Getah Buatan Syarikat Malaysia Daripada Memasuki Negara