Demi memberikan keselesaan kepada pengunjung di tempat makan dan ditempat awam, peraturan larangan merokok telah dikuatkuasakan tetapi ditangguhkan pelaksanaannya secara menyeluruh.

Penguatkuasaan undang-undang tersebut akan dilaksanakan sepenuhnya bermula 1 Januari 2020 ini. Terbaharu, pihak Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) sedang mempertimbangkan denda untuk perokok yang ingkar melakukan kerja khidmat masyarakat seperti mencuci tandas awam, mengutip sampah dan memotong rumput.

HYPE
‘Adakah Raya Masih Sama?’ – Iklan Raya Ini Kongsi Persoalan Menantu Bila Pertama Kali Beraya Dengan Mentua!
Baca lagi →

Denda tersebut dikhabarkan akan dilaksanakan bermula 1 Januari 2020 selaras dengan undang-undang yang berkuatkuasa. Malah, setakat hari ini, 93 peratus bersetuju dengan perlaksanaan denda tersebut manakala 7 peratus tidak bersetuju dengan perlaksanaan denda tersebut.

Penguatkuasaan undang-undang tersebut tidak akan ditangguhkan lagi kerana pihak KKM telah memberi penangguhan selama 6 bulan dimana akan berakhir Disember ini telah memberi peluang kepada orang ramai ‘membiasakan diri’ dengan peraturan baharu tersebut.

Baca lagi mengenai larangan merokok yang bakal dikuatkuasakan sepenuhnya tidak lama lagi

Perokok Di Kedai Makan Bakal Disaman Mulai Bulan Ini

Vape Dan Shisha Bernikotin Termasuk Dalam Peraturan Larangan Merokok

Keputusan Muktamad, Larangan Merokok Di Premis Makanan Bakal Dilaksanakan

Sumber