Umum mengetahui, bagi mereka yang tidak mematuhi operasi standard ketika pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan akan dikenakan kompaun sebanyak RM1,000. Terbaharu, nilai kompaun telah dinaikkan sehingga RM10,000 bermula semalam.

Bukan itu sahaja, sudah ada yang dikenakan kompaun sebanyak RM10,000 gara-gara tidak scan MySejahtera semalam. Difahamkan, bagi mereka yang dikenakan kompaun perlu membayar kampaun 2 minggu selepas notis saman dikeluarkan dan jumlah tersebut dikenakan kepada pesalah yang melakukan kesalahan berulang.

Hal tersebut mendapat perhatian umum dan rata-rata netizen meluahkan rasa tidak puas hati akan operasi standard yang baharu itu. Malah, para netizen juga berasa peraturan tersebut tidak adil kepada rakyat yang rata-ratanya berpendapatan rendah serta ‘tidak mampu’.

Pastinya rakyat Malaysia faham kepentingan kompaun dikeluarkan adalah untuk memastikan rakyat patuh pada arahan diberikan tetapi jumlah kompaun baharu dikuatkuasakan seakan-akan ‘menekan’ rakyat. Apakah pandangan anda akan isu ini?

Sementara itu, kami kongsikan beberapa artikel yang sedang ‘trending’ di The Vocket pada pautan di bawah ini.

‘Kami Pun Rakyat Malaysia’ – Penduduk Warga Myanmar Di Bukit Malut Tuntut Layanan Sama Rata

Hanya Mahu Keadilan, Mangsa Pukul Geng Isarb Akhirnya Buka Mulut Insiden Sebenar

Selepas 27 Tahun Beroperasi, Netizen Sedih Cawangan Pertama Restoran Chili’s Malaysia Bakal Ditutup