Kontaktor dan arkitek Renaissance Residence, sebuah kompleks kediaman mewah yang musnah akibat gempa bumi di wilayah Hatay di tenggara Turki, telah ditahan di lapangan terbang Istanbul pada hari Jumaat ketika cuba meninggalkan negara itu.

Mehmet Yasar Coskun ditahan di lapangan terbang Sabiha Gokcen ketika cuba melarikan diri ke Montenegro, lapor media rasmi Turki Anadolu.

HYPE
Wayout Solution Cipta Sejarah Rangkul Anugerah Company Of The Year
Baca lagi →

Baca Juga:

Penahanan itu dilakukan atas arahan pejabat ketua pendakwa raya di daerah Gaziosmanpasa Istanbul.

Coskun dalam perjalanan ke Montenegro dengan sejumlah kecil wang, yang turut dirampas oleh polis lapangan terbang. Bagaimanapun, dia masih belum didakwa secara rasmi.

Kompleks Renaissance 12 tingkat terdiri daripada 250 pangsapuri, dan terletak di daerah Antakya di Hatay. Ia telah diiklankan sebagai projek kediaman mewah yang mematuhi peraturan bangunan.

Ia tumbang sepenuhnya selepas gempa bumi berukuran 7.8 magnitud melanda bandar tenggara Gaziantep pada pagi Isnin, diikuti dengan gempa bumi berukuran 7.5 magnitud di wilayah Kahramanmaras tidak lama kemudian.

Pada hari Khamis, menteri kehakiman Turki mengumumkan bahawa siasatan telah dijalankan ke atas pemilik bangunan yang runtuh semasa gempa bumi.

“Mereka yang mempunyai kecuaian, kesalahan dan mereka yang bertanggungjawab terhadap kemusnahan selepas gempa bumi akan dikenal pasti dan bertanggungjawab di hadapan badan kehakiman,” kata Menteri Kehakiman Bekir Bozdag.

Jumlah kematian di Turki telah meningkat kepada 18,991, Presiden Recep Tayyip Erdogan mengumumkan pada hari Jumaat.