Sebelum ini dilaporkan hampir 1 juta rakyat Malaysia memilih bercuti di Thailand pada awal tahun dan Hatyai menjadi antara lokasi tumpuan kerana mudah dikunjungi menggunakan pengangkutan awam.

Susulan itu, KTM Berhad (KTMB) telah menawarkan perkhidmatan ‘My Sawasdee’ iaitu perkhidmatan kereta api khas dari KL Sentral Ke Hat Yai, Thailand yang akan beroperasi pada tarikh tertentu sepanjang tahun.

Baca Juga:

Bermula dari KL Sentral, kereta api My Sawasdee akan berhenti di stesen Tanjung Malim, Ipoh, Taiping dan Padang Besar. Para penumpang perlu turun di stesen Padang Besar untuk melalui imigresen Malaysia dan Thailand sebelum naik semula kereta api yang sama untuk sambung perjalanan.

Untuk pengetahuan anda, kereta api My Sawasdee ini hanya akan beroperasi pada lapan tarikh berikut:

11 April – 14 April
31 Mei – 3 Jun
5 Julai – 8 Julai
31 Oktober – 3 November
29 November – 2 Disember
6 Disember – 9 Disember
13 Disember – 16 Disember
23 Disember – 26 Disember

Harga yang ditawarkan bermula dari RM95 seorang (duduk) dan bagi tempat tidur di dalam sleeper train pula berharga RM109 (katil atas) dan RM119 (katil bawah) untuk seorang, satu hala.

Buat anda yang berminat untuk membeli tiket kereta api My Sawasdee ini, anda boleh dapatkan melalui aplikasi mudah alih KTMB atau di laman web rasmi KTMB pada tarikh pembukaan jualan tiket.