Melancong merupakan satu aktiviti yang menyeronokkan. Siapa yang tidak suka melancong, bukan?

Terbaharu, seorang pengguna Facebook Mikail Arjuna telah berkongsi di group Backpackers Buddies Malaysia (BBM) perihal sebuah restoran di Dongdaemun, Korea yang menjadi pilihan ramai rakyat Malaysia beragama Islam.

HYPE
Wayout Solution Cipta Sejarah Rangkul Anugerah Company Of The Year
Baca lagi →

Menerusi perkongsian tersebut, beliau mengatakan selain daripada menjual ikan bakar, kedai tersebut menjual makanan yang menggunakan daging khinzir. Sebenarnya restoran tampil dengan dua menu yang berbeza iaitu satu menu tanpa menu khinzir dan lagi satu memiliki menu tersebut dan disedari beliau apabila terlihat menu ‘pork stew’ pada menu di dinding.

Screenshot 2019-11-04 at 10.48.01 AM

Screenshot 2019-11-04 at 10.48.17 AM

Berikutan perkongsian tersebut, rata-rata netizen terkejut kerana kedai tersebut merupakan antara pilihan untuk dikunjungi di sana. Malah, ada juga warga Korea yang mengatakan bahawa kebanyakan pemilik restoran di Korea sebenarnya ada yang tidak ketahui makna sebenar makanan orang Islam.

Screenshot 2019-11-04 at 11.29.07 AM

Screenshot 2019-11-04 at 11.31.12 AM

Apa pandangan anda mengenai isu ini? Mungkin anda boleh berikan beberapa tip yang boleh dilakukan untuk mencari restoran halal di luar negara?

Sebelum ini kecoh apabila video trik licik peniaga makanan Myeondong Street tular di media sosial. Klik pautan di bawah untuk ketahui lebih lanjut. 

Lihat Trik Licik Peniaga Makanan Di Myeongdong Street Untuk Tarik Pelanggan Muslim

Travel 2 Bulan Di Korea Selatan, Ini 11 Tip Cari Makanan Halal Di Sana

5 Lokasi ‘Hidden Gem’ Di Pulau Jeju Yang Ramai Tidak Tahu

Sumber