Baru-baru ini, seorang warga Malaysia iaitu Andrew telah berkongsi pengalaman cemasnya bersama rakan-rakannya apabila mereka hampir diculik oleh pemandu e-hailing dalam perjalanan mereka ke lapangan terbang di Bangkok, Thailand.

Menerusi perkongsiannya, dia bersama 4 rakannya telah menaiki e-hailing untuk ke lapangan terbang dan ketika kereta tersebut tiba mengambil mereka, mereka berasa ada sesuatu yang tidak kena dengan pemandu tersebut.

HYPE
Wayout Solution Cipta Sejarah Rangkul Anugerah Company Of The Year
Baca lagi →

Baca Juga:

Tingkap kereta yang dinaiki semuanya gelap dan sebaik sahaja mereka masuk ke dalam kereta, pemandu mula menyelinap di telefonnya dan bertanya kepada kami dari mana kami datang.

Tanpa berfikir panjang, mereka memberitahu bahawa mereka dari Malaysia. Apa yang membuatkan mereka berasa pelik apabila pemandu tersebut seolah-olah memberikan butiran tentang mereka kepada seseorang melalui telefon dan Andrew yang mengetahui bahasa Thailand telah terjemahkan perbualan tersebut kepada rakan-rakannya.

Ketika Andrew membuat terjemahan, pemandu tersebut seolah-olah sudah mengetahui bahawa mereka memahami perbualan pemandu terbabit dan turut memaklumkan kepada individu di telefon hal itu.

Disebabkan sudah tidak berasa nyaman dengan situasi itu, mereka kemudian memutuskan untuk menggunakan GPS di telefon mereka untuk memeriksa sejauh mana mereka berada dari lapangan terbang dan ia tidak sama dengan GPS di telefon pemandu.

“Pada masa itu, kami menarik keluar Waze demi keselamatan. Kami melihat bahawa masa untuk pergi ke lapangan terbang adalah 30 minit tetapi Peta Google pemandu menunjukkan 50 minit. Apabila kami menarik keluar GPS, pemandu itu juga segera melaporkannya kepada pihak lain mengenainya.”

“Kami meminta untuk keluar dari kereta dan kami mahu menggunakan tandas, kami kebetulan terperangkap dalam lalu lintas di Pusat Siam. Kami meminta untuk keluar di pusat membeli-belah dan di sini datang satu perkara penting, nada dan wajah pemandu segera mula gelap dan dia berusaha sebaik mungkin untuk mengatakan tidak,” kongsi Andrew.

Tidak tunggu lama, Andrew dan rakan-rakannya mengambil keputusan berani untuk keluar dari kereta dan mengambil bagasi mereka sepantas mungkin untuk menyelamatkan diri mereka.

“Pemandu tidak sempat bertindak balas apabila keluar dari kereta. Dia mungkin tidak menyangka bahawa kita akan keluar terus di jalan utama. Dia tidak meminta apa-apa kepada kami dan dia tidak mengejar kami untuk mengutip wang daripada kami (mustahil pemandu biasa memandu anda secara percuma dan tidak mengenakan bayaran untuk perjalanan),” katanya.

Andrew menzahirkan rasa syukur kerana dia dan rakan-rakannya menyedari apa yang berlaku dan dapat mengelakkan dari diculik.

Dia juga memberi amaran kepada orang lain supaya sentiasa berwaspada dan berhati-hati semasa melakukan perjalanan kerana ramai yang mungkin tidak mempunyai nasib ‘baik’ yang sama seperti mereka.