Siapa sangka rumah teres dengan keluasan 20 ‘× 60’ mampu tampil kondusif dan luas seperti ini? Konsep ini menggalakkan golongan muda untuk berkongsi tanah dengan individu lain tanpa perlu mengorbankan privasi mereka dan keperluan mempunyai ruang yang selesa bagi sebuah rumah.

Dengan cara ini, pemilik rumah bakal memperoleh ruang yang luas pada keadaan yang yang sempit selepas dikurangkan dari dinding dan struktur.

HYPE
Wayout Solution Cipta Sejarah Rangkul Anugerah Company Of The Year
Baca lagi →

Screen Shot 2019-01-07 at 10.44.33 AM

Dv_ITYOUUAEyQtG

Dv_KV-CUYAA1Ome

Fasad ini melibatkan struktur berbilang dek dimana ia dicipta dengan rod keluli ringan dan cat ladder yang disambungkan pada bahagian luar ke bahagian bilik tidur di atas. Ia juga bertindak sebagai taman terapung untuk rumah, dengan tumbuhan pasu dan pendaki yang tumbuh di dek untuk meningkatkan nilai estetika.

Untuk membuat ruang kelihatan lapang, ruang bersambung menegak dibentuk dengan membedah ruang dalaman dengan pelbagai tahap perpecahan dan menggunakan tangga tunggal untuk menyambungkan mereka semua. Kawasan dapur pula terletak di tingkat bawah dengan konsep minimalis yang kelihatan selesa dan halus.

Dv_N0-CV4AEmcnp

Dv_MboSU8AEXrOX

Screen Shot 2019-01-07 at 10.45.16 AM

Dengan penggunaan struktur berwarna putih, ruang sempit juga akan kelihatan lebih luas. Konsep mezanin digunakan untuk membahagikan ruang di dalam rumah. Cantik kan? Pada asasnya, anda sedang mencari satu unit rumah bebas. Yang lain hanya mencerminkan reka bentuk. Jadi, jangan mengelirukan

Bilik tidur terletak di tingkat atas dengan menjadikan panel kayu sebagai siling. Banyak bukaan memastikan rumah itu dimasuki cahaya matahari semula jadi. Bahan yang digunakan kelihatan sempurna untuk membangkitkan suasana kesederhanaan.

Dv_P0B8VYAA5-ie

Dv_O-FYUwAIhPv7

Ini pula bilik tidur lain di tingkat lain. Tiada penghadang katil? Tidak menjadi satu masalah kerana ketiadaan penghadang katil boleh mengurangkan kos dan menjadikan ruang kelihatan lebih tinggi.

Malah, lebih banyak bukaan yang membolehkan cahaya matahari memasuki ruang dalam rumah pada waktu siang. Mengapa perlu membayar lebih banyak apabila anda boleh mengurangkan kos?

Buat anda yang tertanya-tanya, rumah ini terletak di Bangsar, Kuala Lumpur dan direka oleh Tetawowe Atelier serta keluasan rumah adalah 20 ‘× 60’. Cool bukan?

Dv_Qb6tVYAEmD1t

Dv_IU7GUwAAqjwL

#RealDeal. Nak dapatkan handphone power 8GB RAM + 128GB Storage? Jom tonton video ini.