Kerajaan Perak baru-baru ini mengumumkan pengederan 20,000 telefon pintar buat pelajar daripada keluarga B40 menerusi program Tuisyen Cikgu Saarani (TCS).

Pengedaran telefon pintar ini walau bagaimanapun menjadi isu apabila model yang diedarkan sekadar dilengkapkan dengan spesifikasi yang rendah iaitu 1GB RAM, 8 GB ruang storan dan bateri berkapasiti 2,000mAh.

ezgif-2-7ec9711f3ed5
Yes Altitude 3 Model merupakan model diedarkan kepada pelajar. Sumber: Soya Cincau

Perkara ini dibangkitkan dalam membincangkan penggunaan telefon pintar ini untuk urusan PdPR yang memerlukan pelajar memuat turun dan menggunakan beberapa aplikasi yang mungkin sukar atau lambat diproses pada model ini.

Walau bagaimanapun, Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan, Pengajian Tinggi dan Sumber Manusia, Ahmad Saidi Mohamad Daud mengatakan beliau percaya sekiranya para pelajar mengatakan model ini tidak berkualiti atau lembab, berkemungkinan mereka menggunakannya untuk bermain game dalam talian yang membuatkan prestasi model ini menjadi lebih lembab apabila sudah dimuat naik dengan game.

15449c07476cb2ae508f90973cbfec78
Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan, Pengajian Tinggi dan Sumber Manusia, Ahmad Saidi Mohamad Daud. Sumber: yahoo news

Selain itu, beliau juga turut memaklumkan model ini turut dilengkapkan dengan aplikasi Frog Play yang membolehkan pelajar sekolah rendah dan menengah membuat rujukan dan menjawab kuiz subjek teras yang tersedia.

Difahamkan sebanyak 15,000 telefon pintar bakal diedarkan menerusi program fasa pertama yang dikhususkan buat pelajar yang bakal mengambil Sijil Peperiksaan Malaysia (SPM).

Untuk pengetahuan, model ini masih lagi mampu memuat turun aplikasi daripada Google namun berdasarkan ruang storan 8GB yang ditawarkan, aplikasi yang mampu dimuat turun mungkin tidak banyak dalam masa yang sama.

Samsung A02 & Xiaomi Redmi 9a
Samsung Galaxy A02 dan Xiaomi Redmi 9a. Sumber: Redskull

Sementara itu, buat ibu bapa atau para pelajar yang sedang mencari telefon pintar dalam jurang harga di bawah RM400, Samsung Galaxy A02 yang dilengkapkan dengan 3GB RAM dan 32GB ruang storan berharga RM399 atau Xiaomi Redmi 9a dengan spesifikasi 2GB RAM dan 32GB ruang storan berharga RM329 antara yang dicadangkan.

Tular pada minggu ini apabila seorang anak sanggup menjual motosikal bapanya demi membeli tiket penerbangan berjumpa kekasih yang dikenalinya menerusi game dalam talian.

Anak Sanggup Jual Motosikal Bapa Demi Beli Tiket Penerbangan Jumpa Kekasih ‘Online Game’

Berkelakuan Lucah Depan Kanak-Kanak Bawah Umur Ketika ‘Live’, Safiey Illias Ditahan Polis