Ramadhan datang lagi tahun ini. Walaupun kemeriahan bulan puasa tahun ini kurang terasa disebabkan wabak COVID-19 yang melanda negara, namun itu bukanlah alasan untuk kita menghargai bulan puasa yang datang setiap setahun sekali ini.

Bulan yang penuh keberkatan ini mempunyai pelbagai cerita dan budaya di Malaysia, dari budaya bazar ramadhan, solat terawih, berbuka bersama keluarga atau teman sehinggalah tradisi ‘geng plastik hitam’ yang turut sama mewarnai bulan yang mulia ini.

Terbaharu, Jabatan Agama Islam Negeri Johor (JAINJ) dilaporkan tidak akan lagi menggunakan van jenazah untuk menangkap geng plastik hitam atau umat Islam yang ponteng puasa, lapor Harian Metro.

Tujuan perkara ini dilakukan, kata Pengerusi Jawatankuasa Agama Islam negeri Johor, Tosrin Jarvanti adalah untuk menjaga air muka individu yang tidak berpuasa. Namun dia menambah tindakan undang-undang akan tetapi diambil ke atas mereka yang ponteng puasa.

Selain daripada itu, pihak JAINJ juga akan mengambil pendekatan dengan memberi khidmat nasihat kepada umat Islam yang ditahan, katanya kepada Harian Metro selepas menghadiri Festival Sekolah Agama Angkat Kumpulan Prasarana Rakyat Johor Sdn Bhd (KPRJ) dengan kerjasama JAINJ di Yayasan Warisan Johor.

Untuk rekod, JAINJ telah mengenal pasti 15 lokasi ‘geng plastik hitam’ di Johor Bahru dan Kulai, termasuk restoran atau kedai makan yang berselindung atau guna pintu belakang.

382 hari berpuasa, lelaki ini berjaya kurangkan berat badan sebanyak 125 kilogram. Klik pautan di bawah untuk membaca.

382 Hari Berpuasa, Lelaki Ini Berjaya Kurangkan Berat Badan Sebanyak 125 Kilogram

Bertudung Hanya Di Bulan Puasa, Zizi Kirana Harap Bertemu Jodoh Yang Sedia Membimbing

3 Keunikan Utama e-Kitchen Ramadan Di Selangor Sepanjang Bulan Puasa Ini