Dua menteri dan dua timbalan menteri telah menyatakan kesediaan mereka untuk pemotongan gaji dan elaun di tengah-tengah rasa tidak puas hati rakyat Malaysia terhadap kenaikan harga barang baru-baru ini, lapor Malay Mail.

Mereka ialah Menteri Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan Datuk Seri Nancy Shukri; Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Datuk Seri Alexander Nanta Linggi; Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-undang) Datuk Mas Ermieyati Samsudin; dan Timbalan Menteri Perpaduan Negara Wan Ahmad Fayshal Wan Ahmad Kamal, lapor Sinar Ahad hari ini.

“Jika semua orang berada di atas kapal, saya berada di atas kapal. Apa yang penting ialah semua orang berada pada halaman yang sama,” kata Nanta kepada media.

Beliau diminta menjawab cadangan pemotongan gaji yang dibuat oleh bekas menteri perdagangan antarabangsa dan industri Tan Sri Rafidah Aziz yang berkata dengan berbuat demikian akan menunjukkan empati kepada rakyat Malaysia yang bergelut dengan peningkatan kos sara hidup.

Dia turut berkata bahawa dia tidak mempunyai masalah jika kerajaan memutuskan untuk memotong gaji dan elaunnya untuk mengurangkan perbelanjaan awam.

“Selama 27 bulan saya memegang jawatan [sejak Mac 2020], menteri dan timbalan menteri telah melalui fasa di mana mereka tidak mempunyai gaji selama lima bulan,” katanya dipetik berkata.

Timbalan menteri Mas Ermieyati berkata pemotongan elaun dan gaji bukanlah sesuatu yang baharu, malah telah dilakukan sebelum ini.

Seperti Nanta, beliau menegaskan bahawa semasa Perintah Kawalan Pergerakan ketika wabak Covid-19 mula melanda, menteri tidak menerima gaji mereka selama tiga bulan, dan sebaliknya menyalurkan wang untuk membantu mereka yang memerlukan bantuan.

“Saya yakin rakan-rakan menteri saya yang lain juga merasakan perkara yang sama, dan mereka tidak akan keberatan mengenainya kerana mereka semua memikirkan rakyat,” katanya dipetik sebagai berkata.

Nancy memberitahu Sinar bahawa dia tidak akan menolak jika kerajaan mengarahkan pemotongan gaji menteri, tetapi menambah bahawa cadangan itu perlu dikemukakan kepada Menteri Kewangan Datuk Seri Tengku Zafrul Abdul Aziz.

“Tanya Menteri Kewangan kerana beliau tahu keadaan sebenar dana negara. Ia lebih mudah untuk dia menjelaskan berbanding saya,” katanya dipetik sebagai berkata.

Semalam, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Ekonomi) Datuk Seri Mustapa Mohamed memberitahu Sinar bahawa beliau bersetuju dengan cadangan Rafidah.

Bagaimanapun, Menteri Pembangunan Luar Bandar Datuk Seri Mahdzir Khalid berkata pemotongan 20 peratus gaji dan elaun menteri dan timbalan menteri bukanlah langkah kukuh untuk membantu rakyat Malaysia yang bergelut dengan kegawatan ekonomi.

Beliau berkata terdapat kaedah yang lebih berkesan untuk menangani kenaikan kos sara hidup, sambil menambah bahawa terdapat banyak inisiatif di bawah kepimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, yang duduk dan membincangkan isu-isu ini dua kali seminggu dengan menteri lain yang terlibat.

Elaun pengerusi FELDA naik kepada RM480,000 ditengah-tengah isu subsidi minyak dimansuhkan? Rujuk pautan di bawah untuk membaca.

Elaun Pengerusi FELDA Naik Kepada RM480,000 Ditengah-Tengah Isu Subsidi Minyak Dimansuhkan?