Kerajaan telah bersetuju untuk meneruskan projek Perolehan Kapal Second Generation Patrol Vessel (SGPV) Berkeupayaan Littoral Combat Ship (LCS) bagi Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM).

Bagi tujuan tersebut, Kerajaan melalui Kementerian Pertahanan bersama Boustead Naval Shipyard Sdn. Bhd. (BNSSB) telah memeterai Perjanjian Kontrak Tambahan Keenam pada hari ini.

HYPE
‘Adakah Raya Masih Sama?’ – Iklan Raya Ini Kongsi Persoalan Menantu Bila Pertama Kali Beraya Dengan Mentua!
Baca lagi →

Selaras dengan perkembangan ini, Kementerian Pertahanan, TLDM dan BNSSB akan bersama-sama memberikan tumpuan sepenuhnya dalam melangkah ke hadapan memastikan projek LCS berjaya disempurnakan.

Perolehan ini adalah penting dalam meningkatkan keupayaan armada selaras dengan Pelan Transformasi 15to5 TLDM bagi memelihara kedaulatan perairan negara.

Pelaksanaan projek LCS ini akan dipantau melalui Project Monitoring Committee (PMC) yang dipengerusikan bersama oleh Ketua Setiausaha Perbendaharaan dan Ketua Setiausaha Kementerian Pertahanan, di samping pelaporan dan pembentangan secara berjadual kepada Jemaah Menteri.

Majlis menandatangani perjanjian tambahan ini telah disaksikan oleh Menteri Pertahanan; YB Dato’ Seri Utama Haji Mohamad bin Haji Hasan, Timbalan Menteri Pertahanan; YB Adly bin Zahari, Panglima Angkatan Tentera; Jeneral Tan Sri Dato’ Sri Haji Affendi bin Buang TUDM serta Panglima Tentera Laut; Laksamana Datuk Abdul Rahman bin Ayob.

Ketua Setiausaha, Kementerian Pertahanan; Dato’ Sri Muez bin Abd Aziz mewakili Kerajaan Malaysia bagi menandatangani dokumen tersebut manakala Ketua Eksekutif Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT) dan Pengerusi BNSSB; Dato’ Ahmad Nazim bin Abd Rahman mewakili pihak BNSSB.