Jenama makanan McDonald’s telah berada dekat di hati rakyat Malaysia sejak beberapa tahun yang lalu. Rangkaian makanan segera ini terkenal dan digemari oleh kebanyakan rakyat di negara ini.

Bagaimanapun, keluhan mengenai harga makanan yang semakin meninggi bukan sahaja datang daripada rakyat kebiasaan, tetapi juga bekas perdana menteri, Najib Razak yang mengeluh mengenai kenaikan harga makanan di restoran McDonald’s.

Baca Juga:

Najib dalam hantaran yang dibuat di laman Facebook miliknya menyatakan bahawa peningkatan ketara telah dilakukan pihak rangkaian makanan segera itu sejak Disember 2017.

Hantaran terbabit telah membuakkan perdebatan di kalangan netizen selepas Najib mempersoalkan sama ada harga makanan berjaya turun berikutan pemansuhan Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST).

Menurut catatan Najib Razak, harga beberapa makanan di McDonald’s telah mengalami kenaikan yang ketara dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

Big Mac, misalnya, telah menunjukkan lonjakan harga yang mengejutkan sebanyak 56%, melonjak daripada RM8.60 kepada RM13.40. McChicken telah menyaksikan peningkatan 86%, meningkat daripada RM5.00 kepada RM9.29, manakala Filet-O-Fish dan French Fries (L) masing-masing meningkat sebanyak 40% dan 73%.

Malah McNuggets Happy Meal direkodkan semakin mahal menjadi 68% lebih mahal, dengan harga melambung daripada RM6.80 kepada RM11.42.

Najib juga mempersoal dimana kumpulan ‘troli penuh 50 ringgit’ yang tumbuh semasa Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14) ditengah-tengah kenaikan harga barang.

Sememangnya, netizen turun ke ruangan komen untuk melepaskan kekecewaan mereka.

Beberapa individu menyatakan bahawa adalah penting untuk membandingkan harga sebelum pengenalan GST pada 2011 untuk mendapatkan pemahaman yang lebih tepat tentang situasi tersebut.