Nusantara telah diambil sebagai nama baharu ibu kota Indonesia yang terletak di Kalimantan Timur. Kata Menteri Perancangan Pembangunan Nasional Suharso Monoarfa, nama baharu itu telah dipilih oleh Presiden Joko Widodo atau lebih dikenali sebagai Jokowi pada Jumaat yang lalu dan disahkan semasa mesyuarat jawatankuasa kerja bagi rang undang-undang ibu kota baharu di Parlimen.

Memetik laporan New Straits Times, ibu kota baharu itu merupakan salah satu projek pembangunan infrastruktur yang menjadi keutamaan Jokowi bagi menjadikan Indonesia kuasa besar Asia yang akan membuka potensi ekonomi, menggalakkan pertumbuhan, mewujudkan pekerjaan dan mengurangkan kemiskinan di Indonesia.

Suharso berkata, alasan di sebalik pemilihan nama Nusantara sebagai nama ibu kota baharu di Kalimantan Timur kerana ayat tersebut sudah dikenal sejak lama dan ikonik di peringkat antarabangsa. “Alasannya adalah Nusantara sudah dikenal sejak dulu, dan ikonik di peringkat antarabangsa, mudah dan menggambarkan kenusantaraan kita semua Republik Indonesia,” katanya memetik laporan The Diplomat.

Bagaimanapun, nama Nusantara telah mencetuskan perdebatan di kalangan netizen yang mengikut rapat perkembangan negara jiran Indonesia. Sebahagian daripada mereka menyatakan bahawa Jokowi memilih nama Nusantara adalah kerana dia mahu menghantar mesej kuat kepada negara-negara jiran – terutamanya negara-negara ASEAN – bahawa Indonesia bakal menjadi kuasa besar ekonomi di rantau ini.

Penulis buku Dunia Tanpa Tembok, Ayman Wong melihat pemilihan nama ini sebagai salah satu mesej kepada dunia, “Nasionalis Indonesia anggap Nusantara/Dipantara membawa maksud “pulau-pulau di antara (dua benua/samudera)”. Basically Indonesia nak beritahu dunia bahawa ia adalah “center of the world/region“. Dan ibu kota baharu adalah center kepada center ini,” katanya dalam satu ciapan di laman Twitter peribadi miliknya.

Bagi salah seorang netizen, makna Nusantara dilihat sangat dekat dengan rumpun Melayu yang berkembang di beberapa pelusuk negara di Asia. “Ibu negara baru Indonesia akan dikenali sebagai Nusantara. Sebagai orang Melayu yang tinggal di Asia Tenggara, perkataan itu dan maknanya bagi kita di Malaysia, Singapura dan Brunei mempunyai makna yang penting,” katanya dalam satu ciapan.

Maksud Nusantara

Dewan Bahasa dan Pustaka mentakrifkan nama Nusantara sebagai kepulauan Melayu; kenusantaraan hal yang berkaitan dengan Nusan­tara iaitu berpegang teguh pada asas kebersamaan untuk mempertahankan sifat yang asasi. Manakala Kamus Besar Bahasa Indonesia (KBBI) Kementerian Pendidikan, Kebudayaan, Penelitian dan Teknologi pula mentakrifkan Nusantara sebagai kata ganti nama bagi seluruh wilayah kepulauan Indonesia.

Dari segi sejarahnya pula nama Nusantara lahir pada zaman Kerajaan Majapahit sekitar abad XIV yang sering digunakan dalam konteks politik. Ia merangkumi rangkaian pulau yang terletak di antara benua Asia dan Australia, termasuk Semenanjung Tanah Melayu. Kawasan-kawasan ini telah dikategorikan oleh Majapahit sebagai Nusantara.

Menurut Kompas, Nusantara tercatat seperti yang pernah diucapkan oleh Gajah Mada, gabenor Majapahit. Gajah Mada mengucapkannya melalui sumpah yang dikenali sebagai Sumpah Palapa. Beliau mengangkat sumpah semasa upacara pelantikan sebagai Patih Amangkubumi Majapahit. Berikut adalah sumpah yang diucapkan oleh Gajah Mada berserta dengan maksudnya sekali.

Walaupun huwus kalah Nusantara, isun amukti palapa, tetapi gelanggang padang pasir, gelanggang Seran, Tanjung Pura, gelanggang Haru, gelanggang Pahang, Dompo, gelanggang Bali, Sunda, Palembang, Tumasik, Samana isun amukti palapa.”

Maksudnya, “Kalau saya dah kalahkan Nusantara, saya (akan) berbuka puasa. Kalau kalahkan Gurun, Seram, Tanjung Pura, Pahang, Dompo, Bali, Sunda, Palembang, Tumasik, begitulah saya (akan) berbuka.”

Secara dasarnya, Nusantara terdiri daripada kata nusa yang bermaksud pulau-pulau dan antara lain bermaksud seberang. Selepas kerajaaan Majapahit runtuh, istilah Nusantara dilupakan. Nusantara hanya digunakan semula pada abad ke-20 oleh tokoh pendidikan Indonesia iaitu Ki Hajar Dewantara dengan tujuan untuk menjadi alternatif penyebutan negara Nederlandsch Oost-Indie atau Hindia Timur Belanda, lapor Portal Nganjuk.

Ibu kota baharu Indonesia pula bakal merangkumi wilayah Penajam Paser Utara dan Kutai Kartanegara di wilayah Kalimantan Timur di Borneo, dan Jokowi mahu peralihan itu selesai sebelum pilihan raya akan datang pada 2024, di mana beliau akan berundur selepas mandatnya sebagai presiden selama dua penggal akan berakhir.

Indonesia kini dilihat mula bergerak maju ke hadapan. Jenama besar pula sudah mula melihat Indonesia sebagai prospek untuk menjalankan perniagaan mereka. Ibu kota baharu yang menelan kos AS$35 bilion bakal menjadi salah satu permulaan baharu Indonesia yang selalu dilihat mundur dan terkebelakang.

Microsoft label rakyat Indonesia sebagai orang paling tidak sopan di Asia Tenggara, ini sebabnya. Untuk bacaan lanjut, klik pautan di bawah.

Microsoft Label Rakyat Indonesia Sebagai Orang Paling Tidak Sopan Di Asia Tenggara, Ini Sebabnya

TIMOR, Jenama Kereta Nasional Pertama Indonesia Yang Dilupakan Dunia

Indonesia ‘Claim’ Muhyiddin Sebenarnya Berasal Dari Riau Dan Berketurunan Bugis