The National Aeronautics and Space Administration atau lebih dikenali sebagai NASA telah mengeluarkan satu imej yang menunjukkan perbezaan di antara kawasan hutan di Sarawak dan Brunei.

Imej yang dimuat naik oleh Kedutaan Amerika Syarikat Bandar Seri Begawan, Brunei menunjukkan perbezaan ketara dengan kebanyakan hutan-hutan di Sarawak seperti ditarah teruk sehingga menampakkan warna tanah, manakala di Brunei, hutan-hutannya masih kekal terjaga.

Dalam hantaran terbabit, pihak kedutaan AS turut menyatakan bahawa Malaysia menggunakan tanah dengan cara yang agresif bagi menanam kelapa sawit yang menjadi sumber ekonomi di negara ini.

Walaupun gambar ini di ambil pada tahun 2012 dengan menggunakan ASTER – satu alat yang dikendalikan oleh pihak AS dan Jepun. Tetapi ia jelas memberi kita kejutan dan tidak dapat dibayangkan bagaimana agaknya rupa bentuk muka bumi di Sarawak kini.

Terdahulu, seorang pelajar dari Malaysia telah berkongsi ‘kejayaan’ dia mendapatkan biasiswa NASA. Namun, ia seperti meragukan. Klik pautan di bawah untuk membaca.

Status Biasiswa NASA Meragukan, Azhar Ali Akhirnya Mengaku Ia Tidak Benar

NASA Buka Kerja Kosong Dengan Gaji Minimum RM200,000 Dan Berikut Adalah Syarat-Syaratnya

NASA Tawar RM85,000 Kepada Sesiapa Yang Berjaya Mencipta Tandas Dan Ini Adalah Syaratnya