Tekanan semakin meningkat ke atas muzium Eropah untuk memulangkan kembali artifak yang diambil dari Asia Tenggara semasa zaman penjajahan, kata penganalisis.

Semasa lawatan Perdana Menteri Kemboja Hun Manet ke Perancis pada Januari lalu, Presiden Emmanuel Macron memberi sokongan agar artifak Khmer dipulangkan kepada Muzium Kemboja.

Baca Juga:

Macron sering disebut sebagai pemimpin Eropah pertama yang menyuarakan tuntutan dari negara-negara Asia untuk mengembalikan barang antik kolonial.

Pada 2017, Macron memberi ucapan mengatakan dia akan “melakukan segala yang mungkin” untuk memulihkan warisan yang dirompak oleh penjajah Perancis.

Beberapa bulan sebelum itu, Musee Guimet di Paris, muzium kebangsaan Perancis untuk seni Asia, bersetuju untuk memulangkan kepala dan badan patung Khmer abad ketujuh, yang diambil pada tahun 1880-an, ke Kemboja dengan perjanjian pinjaman selama lima tahun.

Pada 2017, Berlin turut mengikut langkah yang sama dan bersetuju untuk memulangkan artifak yang diambil semasa pembunuhan beramai-ramai pada awal abad ke-20 ke negara Afrika selatan Namibia.

Sementara itu, pada Julai 2023, dua muzium di Belanda, termasuk Rijksmuseum, menyerahkan semula ratusan artifak kepada Indonesia dan Sri Lanka.

Sumber