Sebelum ini, platform penstriman gergasi, Netflix telah dilaporkan bakal melabur hampir RM3.1 trilion, khas untuk drama dan filem dari Korea Selatan. Baru-baru ini, Netflix dilaporkan bakal terus melebarkan sayapnya ke pasaran Asia menerusi drama Korea.

Memetik laporan yang ditulis oleh CNN, platform penstriman tersebut dikatakan bakal memberikan fokus kepada pasaran Asia serta meningkatkan seleksi rancangan yang tertumpu kepada benua tersebut menerusi drama Korea.

HYPE
‘Adakah Raya Masih Sama?’ – Iklan Raya Ini Kongsi Persoalan Menantu Bila Pertama Kali Beraya Dengan Mentua!
Baca lagi →

Hal ini kerana platform penstriman tersebut difahamkan telah mendapati bahawa rancangan dari Asia, khususnya drama Korea telah berjaya mendapat tempat di hati penonton dari serata dunia.

Berdasarkan laporan yang ditulis oleh CNN lagi, K-drama turut mendominasi carta 10 teratas bagi senarai Asia Tenggara. Disamping itu, jumlah tontonan umum untuk konten dari Korea Selatan juga turut dilaporkan meningkat sebanyak empat kali ganda berbanding tahun 2019.

Spacce Sweepwers
K-FILEM TERBAHARU NETFLIX, SPACE SWEEPERS. SUMBER: NETFLIX

Oleh itu, tumpuan untuk membuat konten sendiri dari Korea Selatan bakal diberikan kerana platform tersebut mendapati meskipun sambutan yang baik telah diterima menerusi berita pembikinan semula rancangan dari Sepanyol, ‘Money Heist’ versi Korea, rata-rata dari penonton Asia lebih menggemari konten yang original dan bukan hasil adaptasi.

“Kami mendapati bahawa konten lokal bakal menjadi faktor yang penting sekiranya kami ingin terus maju dalam pasaran Asia,” jelas Min-young, eksekutif konten Asia yang pertama Netflix.

Berdasarkan laporan yang ditulis oleh CNN, Netflix Korea kemudiannya tampil memberikan kenyataan dan berkata bahawa negara winter sonata tersebut sedang berusaha untuk terus memperkuatkan posisinya sebagai peneraju utama untuk konten di seluruh dunia.

Dalam pada itu, selain memberikan tumpuan kepada konten dari Korea Selatan, Netflix turut juga dilaporkan bakal memfokuskan strategi pemasaran yang seterusnya kepada langganan (subscription) melalui telefon pintar yang dijangkakan lebih murah.

Difahamkan Netflix bakal melabur hampir RM3.1 trilion untuk konten dari Korea Selatan. Oleh itu, makin banyaklah drama dan filem Korea yang bakal menanti penonton kelak! Klik pada pautan di bawah untuk membaca berita penuh.

Netflix Dijangka Bakal Melabur Hampir RM3.1 Trilion Untuk K-Drama Dan K-Filem

Berjaya Cipta Fenomena, Netflix Bakal Keluarkan Siri Money Heist Versi Korea Buat Para Peminat

Sumber