Sebaik mana pun kita menjaga kenderaan, pasti akan ada satu hari itu kenderaan tersebut akan mengalami kerosakkan secara tiba-tiba tanpa menunjukkan sebarang ‘petanda’ awal.

Baru-baru ini, tular satu rakaman video sebuah kereta Toyota Land Cruiser bergerak dalam keadaan yang pelik kerana ia sedang dipandu secara mengundur di satu persimpangan lampu isyarat.

Hantaran asal video tersebut telah mendapat hampir 10,000 kali perkongsian oleh netizen yang sangat kagum melihat kecekapan pemandu tersebut untuk mengawal keretanya secara mengundur.

Menurut orang ramai, kereta itu disyaki sedang mengalami masalah pada kotak gear yang tidak membolehkan pemandu menggunakan gear D. Sebaliknya hanya gear R sahaja yang boleh berfungsi.

vocket-lelaki-cekap-pandu-mengundur-1
Sumber Gambar: Facebook Group DashCam Owners Malaysia
vocket-lelaki-cekap-pandu-mengundur-2
Sumber Gambar: Facebook Group DashCam Owners Malaysia
vocket-lelaki-cekap-pandu-mengundur-6
Sumber Gambar: Facebook Group DashCam Owners Malaysia
vocket-lelaki-cekap-pandu-mengundur-3
Sumber Gambar: Facebook Group 山打根吹水码头

Walaupun pemandu tersebut kelihatan cekap mengendalikan kenderaannya secara mengundur, tetapi perbuatan tersebut agak berbahaya buat pengguna jalan raya lain yang boleh mengakibatkan kemalangan.

Pemandu tersebut boleh sahaja memilih untuk menggunakan perkhidmatan kereta tunda yang dipercayai lebih selamat untuk membawa keretanya ke bengkel yang berdekatan.

Sementara itu, satu rakaman video brek Proton X70 gagal berfungsi membuatkan orang ramai risau. Klik pautan di bawah untuk baca lebih lanjut.

Rakaman Video Brek Proton X70 Gagal Berfungsi Cetus Kerisauan Netizen

Kenderaan Bawa Bekalan Vaksin Terbabas Selepas Langgar Babi Melintas Secara Tiba-Tiba

Sumber