Semasa berada di atas jalan raya, tidak salah untuk memotong kenderaan lain yang lambat atau mahu membelok. Tetapi perlu dipastikan situasi sekeliling selamat terlebih dahulu sebelum memotong kenderaan di hadapan kita.

Tular satu rakaman video sebuah Proton Wira tidak sempat memotong sebuah lori di hadapannya sehingga terpaksa mengelak masuk ke bahu jalan supaya tidak bertembung dengan kenderaan lain dari lorong bertentangan.

@mohdredzuan1428

alhamdullillah selamat sampai ke destinasi,hati2 memandu semua dimusim perayaan,ingatlah orang yg tersayang#kulai #kotatinggi #johorbahru

♬ Mara Bahaya – Pop Shuvit

@mohdredzuan1428

Reply to @unclehensem007 ada saksi lepas kejadian nampak apa jadi lepas tu,mari sama2 kita doakan owner dalam keadaan baik dan dipermudahkan urusannya

♬ Ya Allah – Wali

@mohdredzuan1428

Reply to @nurulainshukor0

♬ Sholawat – Azwar

Dalam beberapa hantaran video yang lain, ada saksi memberitahu bahawa pemandu lori tersebut sudah lama memberi signal dan memperlahankan kenderaan mahu belok ke kanan. Manakala kenderaan-kenderaan lain dibelakangnya sudah menukar ke lorong kiri untuk memotong lori tersebut.

Bagaimanapun, pemandu Proton Wira tersebut terus cuba memotong barisan di bahagian kanan sehingga nyaris menyebabkan berlaku pelanggaran dengan kenderaan dari lorong bertentangan. Kejadian ini berlaku di sekitar kawasan Kota Tinggi menghala ke Kulai, Johor.

Sumber Gambar: Facebook Sukan Star TV
Sumber Gambar: TikTok @mohdredzuan1428
Sumber Gambar: TikTok @mohdredzuan1428
Sumber Gambar: TikTok @mohdredzuan1428

Menurut saksi yang berada di tempat kejadian, Proton Wira tersebut terbabas ke bahu jalan dan melanggar sebuah busut. Difahamkan pemandu kereta tersebut dalam keadaan selamat tanpa kecederaan yang serius.

Sentiasa ingat ‘kemampuan’ kenderaan kita setiap kali berada di atas jalan raya kerana jika kita gagal menjangkakan kenderaan sendiri, boleh ‘memakan diri sendiri’ dan pengguna jalan raya lain.

*Ikuti VOCKET CAR CLUB melalui Facebook dan Instagram untuk ketahui perkembangan dan isu semasa automotif dari dalam dan luar negara.

Lihat pemandu Honda City menghulurkan SmartTAG semasa menggunakan lorong RFID sehingga membuatkan orang ramai tertanya-tanya.

Pemandu Honda ‘Hulur’ SmartTAG Di Lorong RFID Undang Persoalan Orang Ramai

Netizen Terhibur Dengan Iklan Kreatif AEON ‘Sindir’ Geng Honda Civic FC

‘Sifu Trading’ Kantoi Guna Jet Peribadi Mewah Milik Orang Lain Untuk Promosi Bisnes

Sumber