Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) hari ini menyelar tindakan RapidKL menggunakan bahasa cina untuk mempromosikan iklan di dalam perkhidmatan mereka.

Di dalam satu hantaran terbaharu di laman Facebook, PPIM telah mempersoal tindakan RapidKL yang memaparkan beberapa iklan berbahasa cina di dalam salah sebuah keretapi yang berada di bawah kelolaan mereka.

HYPE
Wayout Solution Cipta Sejarah Rangkul Anugerah Company Of The Year
Baca lagi →

“Orang Malaysia dah tak reti bahasa melayu ke?” Tanya PPIM sebelum menyambung, “Lagi sekali iklan yang tidak menggunakan bahasa Malaysia sebagai bahasa utama di iklan di tempat awam. Masih lagi tak sedar.”

Sejak dimuat naik hari ini, hantaran tersebut telah mendapat lebih 300 perkongsian balas dan lebih 2,000 tanda suka. Kebanyakan netizen Malaysia turut mempersoal tindakan RapidKL yang tidak menggunakan bahasa kebangsaan sebagai bahasa utama.

Sebelum itu, isu ini mula hangat di laman Twitter apabila Jazlie Dawani memuat naik gambar yang menunjukkan sebahagian ruang iklan di dalam perkhidmatan RapidKL menggunakan bahasa cina.

“Penghinaan kepada bahasa kebangsaan, sampaikan paparan iklan bahasa mandarin lebih utama. Kenapa? Rakyat Malaysia dah tak reti berbahasa Melayu ke sampaikan bahasa Mandarin diutamakan?” Tanya Jazlie Dawani.

Lebih parah lagi apabila persoalan ini telah dijawab sambil lewa oleh pihak RapidKL apabila mereka hanya menyatakan bahawa “itu setakat nak iklan je..takde isu dengan hal bahasa kebangsaan.”

Jawapan balas RapidKL ini bagi netizen jelas tidak bertanggungjawab dan tidak mencerminkan sikap profesional sebuah agensi besar yang sepatutnya turut bertanggungjawab untuk mempromosikan bahasa kebangsaan.

“Sila ambil admin yang lebih ‘cerdik’ dan celik dalam isu yang cuba diketengahkan @AskRapidKL. PR kelaut,” kata Misz Aries. Manakala Rahim turut mengajukan soalan yang sama, “Macam mana boleh lepas ek? Bukan setiap kali nak angkat iklan mana-mana kena lalu DBP dulu ke?”

Setelah isu ini tular, RapidKL mengatakan bahawa mereka sudah membawa isu ini ke perhatian bahagian Non-Fare Revenue (Pendapatan Sampingan) MRT Corp bagi tindakan lanjut.

Namun, tiada permohonan maaf dari admin RapidKL berkenaan jawapan balas pertama yang dianggap netizen sebagai tidak bertanggungjawab.

Untuk bacaan lanjut, klik pautan di bawah.

Kelas Mandarin Dapat Perhatian, Orang Melayu Mula Belajar Mandarin Sebagai Bahasa Ketiga

Dr Noor Hisham Kongsi Laporan Media Berbahasa Cina, Malaysia Di Tangga Kedua Terbaik ‘Anti-Pandemik’

Niat Perlecehkan Barista Berbahasa Malaysia, Aduan Lelaki Cina Ini Dikecam Hebat Netizen