Bekas Perdana Menteri Malaysia dua kali Tun Dr Mahathir Mohamad menyatakan bahawa orang Melayu di Malaysia bakal menerima nasib yang sama seperti Singapura jika mereka miskin.

Beliau yang berumur 97 tahun itu memberi amaran kepada orang Melayu di Malaysia bahawa jika mereka menjual tanah kerana kemiskinan, mereka akan keluar dari negara itu dan menjadi seperti Singapura — satu isu yang katanya “membimbangkan”, lapor Sin Chew Daily.

“Singapura dahulunya milik negeri Johor, tetapi ia telah menjadi sebuah negara yang merdeka,” katanya. “Kita sudah kehilangan Singapura, jika kita terlalu miskin dan tidak mempertahankan kepentingan kita, kita akan mengalami nasib yang sama seperti Singapura.”

Mahathir bercakap pada petang Sabtu (15 Okt) pada perhimpunan yang diadakan oleh gabungan Gerakan Tanah Air (GTA), yang diketuai oleh Parti Pejuang Tanah Air, parti yang dilancarkannya pada 2020.

Untuk rekod, ini bukanlah kali pertama Tun Mahathir menggunakan Singapura sebagai topik atau contoh. Pada Oktober 2021, beliau mengatakan bahawa Malaysia telah “menjual Singapura” dan negara ini juga kehilangan banyak sumber kepada negara jiran yang telah menjadi sebuah negara yang maju.

Tun kemudiannya mengulangi kenyataan beliau pada Jun 2022, mengatakan bahawa Singapura dimiliki oleh Johor pada masa lalu dan bahawa pulau itu harus kembali ke Johor dan Malaysia. Beliau seterusnya berkata Malaysia hari ini bukan milik bumiputera kerana orang Melayu “miskin” dan cenderung “menjual tanah mereka”.