Penyewa banglo di Subang Jaya hilang tanpa jejak selepas berpindah secara senyap sehingga menyebabkan pemilik rumah mengalami kerugian besar sebanyak RM58,000 dengan sewa dan baki utiliti yang tidak dibayar.

Datuk Seri Hanni Borhan (43, seorang suri rumah), menyatakan bahawa sewa itu sepatutnya menampung pembayaran ansuran pinjaman bank, menyebabkan dia tidak mengetahui tentang bayaran yang belum dibayar sehingga dimaklumkan oleh bank.

Baca Juga:

Bercakap kepada mStar, dengan kos sewa yang tidak dibayar dan juga bil utiliti yang tidak dijelaskan, pemilik juga berpotensi rugi sehingga RM50,000 bagi kos pembaikan semula rumah tersebut yang tidak dijaga secara baik.

Penyewa, pasangan dari Taiwan, menjadikan banglo itu sebagai asrama untuk pelajar antarabangsa.

Mereka membiarkan hartanah tersebut rosak, dengan kerosakan termasuk pam kolam yang tidak berfungsi, pemanas air utama yang tidak berfungsi dan pagar yang rosak.

Tambahan pula, sampah dan pelbagai barangan kelihatan terkumpul di sudut banglo berkenaan.

Dia menganggarkan kos pembaikan akan berjumlah RM50,000, termasuk pengambilan kakitangan untuk membersihkan seluruh rumah dan kolam renang.

Hanni menyatakan bahawa selepas gagal menghubungi penyewa, dia telah pun merujuk peguam dan membuat laporan polis.

Dia menyebut bahawa dia menyewakan rumah itu kepada pasangan Taiwan pada November 2022 dan tahun lalu pasangan terbabit meminta untuk melanjutkan sewa kepada tempoh tiga tahun.

Sumber