Terkini: Kenyataan rasmi oleh Perdana Menteri Najib Razak
Pesawat penerbangan dari Amsterdam menuju ke Kuala Lumpur dilaporkan telah terhempas di sempadan Ukraine & Russia, menurut agensi berita Interfax yang melaporkan hari ini.
Malaysian passenger airliner flying from Amsterdam to Kuala Lumpur crashes in Ukraine near Russian border: Interfax: http://t.co/G1LQbIu9mF
— Reuters Top News (@Reuters) July 17, 2014
#BREAKING: Interfax agency says Malaysian passenger airliner was shot down at altitude of 10 km above Eastern Ukraine — Reuters Top News (@Reuters) July 17, 2014
#BREAKING: Ukrainian Interior Ministry adviser says 280 passengers, 15 crew dead in Malaysian airliner crash: Interfax
— Reuters Top News (@Reuters) July 17, 2014
#BREAKING: Malaysian plane was brought down by a ground-to-air missile: Interior Ministry adviser, quoted by Interfax — Reuters Top News (@Reuters) July 17, 2014
Pesawat Malaysua yang membawa 295 orang ditembak jatuh oleh peluru berpandu di sempadan Rusia. Dieprcayai, serangan itu dilakukan oleh pemberontak Ukraine. Malaysia Airlines melalui tweet mereka juga mengesahkan telah kehilangan komunikasi dengan MH17 di ruang udara Ukraine.
Malaysia Airlines has lost contact of MH17 from Amsterdam. The last known position was over Ukrainian airspace. More details to follow.
— Malaysia Airlines (@MAS) July 17, 2014
Di atas merupakan lokasi terakhir penerbangan MH17 Amsterdam ke Kuala Lumpur yang dijejaki oleh FlightAware.com. Gambar pertama serpihan MH17 yang ditemui penduduk tempatan Ukraine
Gambar semasa penerbangan MH17 berlepas dari lapangan terbang Amsterdam.
B772 9M-MRD вылетевший из Схипхола pic.twitter.com/1Ig2rVfxbG — Митя Алешковский (@aleshru) July 17, 2014
http://www.youtube.com/watch?v=JhUkqs9CQ0w
Boeing sedang menyiasat perkara ini dengan lebih terperinci
Pihak British turut menyiasat perkara ini dengan lebih lanjut. Mereka sedang mengenalpasti apa yang telah berlaku
Updated : 00:30
Senjata yang dikatakan bertanggungjawab menembak MH17 (Telegraph.co.uk)
Lokasi kejadian
Sesi tuding-menuding jari antara Russia vs Ukraine
Updated : 00:35
Antara senarai yang menaiki MH17
Bagi yang terlepas, MH17 sedang dalam perjalan dari Amsterdam ke Kuala Lumpur
MH17 dikatakan memasuki ruang udara ‘tidak selamat’ disebabkan oleh isu antara Russia dan Ukraine
Russia menidakkan sebarang penglibatan dengan isu ini.
Record perjalanan MH17 oleh Flight Finder
Playback link of last few minutes we captured of #MH17 http://t.co/HZDEqBcnNX
— Plane Finder (@planefinder) July 17, 2014
Kremlin menyatakan Vladimir Putin dan Presiden Obama telah menghubungi sama-satu
Laluan MH17 sebelum ditembak jatuh
MH17 bukan satu-satunya kapal terbang awam yang terbang melalui ruang udara peperangan terbabit
Asap dari MH17 yang terhempas
Sistem roket tersebut diberi gelaran Gadfly oleh pihak Nato
NATO ada menyuarakan kerisauan terhadap kewujudan sistem roket dikatakan, kerana mampu diletak hanya diatas lori. Talking about portability.
SA-11 Gadfly (pautan)
Pihak kecemasan yang bertindak menyatakan setakat ini 100 mayat telah dijumpai di kawasan seluas 15km diameter
Air France menyatakan mereka tidak akan melalui kawasan Timur Ukraine
Kapal terbang lain sedang mejauhi kawasan udara Ukraine
Updated : 01:10
Russian media reported that RU forces shot down a Ukrainian cargo plane but it turned out to be the #MH17 jetliner pic.twitter.com/9deHzKYKZV
— Ukraine Reporter (@StateOfUkraine) July 17, 2014
Updated : 01:15
RT: “@RamiAlLolah: The remains of #MH17.. #Russia #Ukraine #Malaysia pic.twitter.com/mYIieDW03h”
— legionar (@MatevzNovak) July 17, 2014
Persoalan yang kerap dikatakan oleh semua pihak: Mengapa laluan penerbangan tersebut melalui kawasan udara tidak selamat (Ukraine-Russia) kerana isu-isu yang sedang berlaku. Kenapa?
Horrific images MT @nycjim: Malaysian Airlines #MH17 crash scene in #Ukraine. @reuters: http://t.co/1FtByMV67v pic.twitter.com/0YH428tRcL
— Philly Bubaris (@Philly_Bubaris) July 17, 2014
Turkish Airlines menyatakan mereka akan menjauhi laluan Ukraine
MH17 terhempas berdekatan timur bandar Torez, lebih kurang 30km daripada pinggiran Rusia
Sebahagian bangkai MH17 dijumpai di kampung Grabovo, lebih kurang 40km dari pinggiran Rusia, dan kawasan ini dikatakan aktif dengan pihak penentang pro-Rusia.
Seperti biasa, pihak pro-Rusia menyatakan tiada kaitan isu terbabit dengan mereka
RT: “@JeromeTaylor: Pics of passports reportedly from #MH17. Includes Dutch, German and Malaysian passengers. pic.twitter.com/S07aCFL4Tn”
— legionar (@MatevzNovak) July 17, 2014
Kami (TheVocket) berharap pihak-pihak yang terbabit dalam mengendalikan kejadian ini tabah, kerana isu MH370 masih lagi hangat diminda rakyat Malaysia.
Al-Fatihah buat yang beragama Islam, dan takziah kepada semua. Bagi ahli keluarga mangsa, juga salam takziah. :(