Penerbangan MH2664 ke Tawau berpatah balik ke KLIA pada Ahad berikutan isu teknikal yang ditambah dengan cuaca buruk, kata Malaysia Airlines.

Pesawat jenis Boeing 737-800 sebelum ini tular selepas didakwa jatuh menjunam kira-kira 30 minit selepas berlepas, menurut seorang penumpang yang dikenali sebagai Halimah Nasoha yang berada dalam penerbangan itu.

Menerusi perkongsian di Facebook, Halimah berkata penerbangan itu jatuh 7,000 kaki dalam beberapa saat, yang memetik semakan pada aplikasi Radar Penerbangan.

Tambah beliau lagi, dia terasa seolah “terapung” keluar dari tempat duduknya kerana tali pinggang keledarnya sudah dibuka selepas tanda tali pinggang keledar dimatikan pada ketika itu.

Kata Halimah lagi, pesawat itu berada dalam keadaan tidak stabil selama kira-kira 10 minit dan melakukan penyelaman sekali lagi, tetapi ia tidak seteruk penurunan pertama.

Dia menambah bahawa beberapa penumpang menjerit dan menangis, takut akan nyawa mereka.

Penerbangan itu kemudiannya membuat pusingan U, mengelilingi Melaka beberapa kali, dan akhirnya kembali ke KLIA. Dia kemudian menaiki penerbangan sambungan ke Tawau dan tiba di sana pada jam 9:50 malam.

Malaysia Airlines berkata pesawat MH2664 selamat mendarat di KLIA pada 5:03 petang.

Pihak Berkuasa Penerbangan Awam Malaysia akan menyemak Sistem Pemantauan Data Penerbangan dalaman MAB yang merekodkan semua profil data penerbangan pesawat yang beroperasi.

CAAM berkata data awal telah menunjukkan respons yang betul oleh krew operasi berikutan isu itu di atas kapal.

YouTuber ini kongsi pengalaman buruk menaiki penerbangan Malaysia Airlines. Rujuk pautan di bawah untuk membaca.

YouTuber Ini Kongsi Pengalaman Buruk Menaiki Penerbangan Malaysia Airlines

Malaysia Airlines Dilaporkan Berisiko Bankrap Tanpa Bantuan Kewangan

Diambang Kejatuhan, Netizen Sedih Dan Mahu Kerajaan Pertahankan Malaysia Airlines