Mulai diumumkan dengan syarat yang ketat pada fasa awal Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), nampaknya syarat untuk orang ramai keluar rumah semakin dilonggarkan bersempena dengan PKPB yang berlangsung bermula esok iaitu 4 Mei 2020.

Menerusi kenyataan terbaru Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, pihak kerajaan sedia membenarkan kenderaan persendirian memuatkan sehingga empat penumpang maksimum dengan syarat semuanya mestilah daripada keluarga dan rumah yang sama.

PTJ01_05042020_SIDANG_MEDIA
Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob. Sumber: The Star Online

Tambahnya lagi, isu penjarakan sosial sememangnya tiada masalah dalam kalangan keluarga yag tinggal serumah sekaligus membenarkan ahli keluarga untuk keluar bersama sempena PKPB.

Pengumuman yang dibuat ini walau bagaimanapun tidak tertakluk kepada individu yang membawa kawan dimana tindakan bakal diambil buat pihak yang mengingkar arahan.

P/S: Jangan lupa pakai topeng muka ketika keluar rumah. Jika anda sedang mencari, tekan di sini kerana MR.DIY akan beri potongan harga RM10 untuk setiap pembelian sekotak topeng muka (50s). Cepat sebelum kehabisan stok.

Bersempena dengan musim PKP, Pos Laju sedia menawarkan kerja dengan komisyen mencecah RM6,000.

Lambakan Parcel Ketika PKP, Pos Laju Tawar Kerja Dengan Komisyen Mencecah RM6,000

PKP Fasa 4 Benarkan Orang Ramai Keluar Secara Dua Orang Serentak

PM Umum PKP Disambung Sehingga 12 Mei Dengan Sedikit ‘Kelonggaran’

Sumber