Jika anda pernah menghadapi situasi ‘brek tak makan’, pasti anda tidak mahu mengingati semula situasi bahaya tersebut yang bukan sahaja boleh mengancam nyawa sendiri, bahkan melibatkan keselamatan pengguna jalan raya yang lain.

Baru-baru ini seorang pemilik Proton X70 telah berkongsi satu rakaman video di mana brek kereta miliknya gagal berfungsi walaupun dia telah memijak brek ‘sampai ke lantai’.

HYPE
‘Adakah Raya Masih Sama?’ – Iklan Raya Ini Kongsi Persoalan Menantu Bila Pertama Kali Beraya Dengan Mentua!
Baca lagi →

Menurut Asher, dia menerima kereta Proton X70 Premium X CKD baru pada 9 Julai 2020. Pada awalnya SUV tersebut boleh digunakan dengan baik pada minggu pertama kereta itu diterima.

Tetapi kereta tersebut mula ‘meragam’ setelah sepuluh hari menggunakannya. Pada 19 Julai tahun yang sama, semasa Asher sedang memandu lebih 100km/j, brek keretanya tiba-tiba gagal berfungsi tanpa sebarang amaran.

Screenshot 2021-04-16 at 11.55.20 AM
Sumber Gambar: Facebook

Dia cuba memberhentikan kenderaan semasa menghampiri satu lampu isyarat dan cuba menekan brek, walau bagaimanapun dia berasa ‘kosong’ dan kereta masih bergerak agak laju.

Bagi mengelakkan keretanya melanggar kenderaan lain, Asher telah ‘menyelit’ di antara beberapa buah kenderaan dan cuba ‘pam’ brek beberapa kali sebelum brek tersebut kembali berfungsi seperti biasa.

vocket-brek-proton-x70-gagal-berfungsi-1
Sumber Gambar: YouTube
vocket-brek-proton-x70-gagal-berfungsi-5
Sumber Gambar: YouTube

Asher masih lagi trauma dengan kejadian yang menimpa kepadanya. Kini kereta Proton X70 yang baru bergerak sejauh 4600km hanya diletakkan di sebuah rumah kosong.

Dia sudah pun menghubungi pihak Proton bagi membaiki atau mengganti kereta tersebut, tetapi sehingga 15 April 2021 Asher tidak mendapat sebarang maklum balas yang memuaskan daripada Proton.

Apa pandangan anda mengenai perkara yang terjadi kepada SUV yang mendapat 5-bintang ASEAN NCAP ini? Adakah anda pernah mengalami pengalaman yang sama? Kongsikan bersama pembaca melalui ruangan komen.

Pada tahun 2018 lalu, model Proton X70 telah menerima pengiktirafan ASEAN NCAP 5-bintang.

Proton X70 Menerima Pengiktirafan ASEAN NCAP 5-bintang

Proton X70 Pecah Rekod Jualan Dengan Tempahan Lebih 20,000 Unit

Proton X70 CKD Dilancarkan Dengan Harga Bermula Daripada RM94,800

 

Sumber