Nota Editor: Artikel ini asalnya dikongsikan di fb wall Pakdi Suzardi M, seorang Islamic Financial Planner (IFP) dan juga seorang trainer yang fokus dalam siri latihan pengurusan kewangan. Kami menerbitkan semula di The Vocket dengan keizinan beliau. Semoga anda mendapat manfaat dari tulisan beliau di bawah.

Buffet

Kami yakin ramai yang tahu tentang quote Warren Buffet diatas. Dan kami pasti ramai juga yang kongsikan sesama rakan-rakan. Melihat kepada senario terkini, dimana saham-saham merudum jatuh, terutamanya saham-saham sektor minyak dan gas, rata-rata pelabur menjadi “takut” dengan saham.

Nampak jelas “mindset” yang berbeza diantara kita orang biasa dan billionaire. Kami kongsikan dibawah, penjelasan santai oleh Pakdi untuk menerangkan quote Warren Buffet ini dalam realiti kehidupan.

warren-buffett-2

Peringatan : Artikel ini bukanlah saranan untuk anda membeli mana-mana saham. Melabur apa pun memerlukan ilmu. Selain daripada ilmu, mindset yang betul juga sangat penting. Artikel ini lebih menjurus kepada mindset. Harap maklum.

Saya ada rahsia yang mahu dibongkarkan. Iaitu saya tidak pernah ke jualan buku Big Bad Wolf. Namun dari cerita-cerita orang :
1. Harga buku sangat murah
2. Orang datang memborong berbeg-beg.
Sekiranya harga buku tidak murah ‘gila’ sudah pasti yang hadir tidak berapa ramai.

Sudah beberapa bulan Bursa Saham ‘lemah’. Saham syarikat oil & gas terutamanya, termasuk anak syarikat Petronas, ada yang harganya susut hampir 50%. Maka, berbondong-bondong orang keluar lari dari pasaran saham. Tak untung katanya.
Sedangkan harga makin murah. Macam jualan buku Big Bad Wolf. Setakat hari ini, saya tak pernah lagi dengar orang komen, “Saya takut nak pergi jualan buku Big Bad Wolf sebab harga yang ditawarkan murah sangat!”

Pelik tapi benar. Tapi itulah yang berlaku. Saintis Isaac Newton pun ‘give up’ dalam hal sebegini. Tak boleh nak kira sebab musababnya secara saintifik.

Fear-and-Greed

Like page The Vocket di Facebookwarren-buffett-2