Daya tarikan kekayaan budaya Malaysia, iklim yang panas, dan gaya hidup yang tenang tidak dapat dinafikan telah memikat penduduk tempatan dan ekspatriat.

Baru-baru ini, pencipta kandungan Tajikistan, Sabrina Dulloeva berkongsi pengalamannya tinggal di Malaysia dengan apa yang beliau hadapi apabila pulang ke tanah airnya telah menjelaskan perbezaan yang ketara antara kehidupan seharian kedua-dua negara.

Baca Juga:

Dulloeva, terkenal kerana sering mendokumentasikan kehidupannya di Malaysia di laman TikTok @sabdulloeva, mengaku bahawa ada rasa sayang terhadap Malaysia sambil mengakui cabaran yang dihadapinya setelah berpindah kembali ke Tajikistan.

Dalam video terbaharu, dia meluahkan rasa rindu untuk melakukan aktiviti harian seperti mandi setiap hari, sambil memberi gambaran perbezaan iklim tropika di Malaysia dan cuaca sejuk Tajikistan.

“Di Malaysia, aku rindu nak mandi setiap hari,” kata Dulloeva dalam bahasa Melayu yang fasih. “Di Tajikistan, waktu musim salji, kami tak mandi setiap hari. Kami mandi sama ada 2 minggu sekali atau seminggu sekali. Kali terakhir aku mandi, saya jatuh sakit selama seminggu. Itulah akibat jika mandi semasa musim sejuk di Tajikistan.”

Dulloeva juga merungut keperluan untuk memakai pelbagai lapisan pakaian untuk melawan iklim sejuk, berbeza dengan kesederhanaan berpakaian dalam cuaca panas di Malaysia.

“Saya rindu pakai hanya satu lapisan pakaian,” kongsinya. “Di sini, saya perlu memakai sekurang-kurangnya 2 hingga 3 lapisan, jadi terasa berat. Walaupun berat normal saya sekitar 37 kilogram, berpakaian secara berlapis menambah berat badan, membuatkan saya berasa seperti 40 hingga 45 kilo.”

Sumber