Pernahkah anda terbayang untuk berulang alik dari Indonesia dan Malaysia dalam masa sesaat? Mungkin kata orang itu adalah kerja gila. Namun bagi wanita ini, ia adalah perkara biasa.

Seorang wanita tampil menunjukkan rumahnya yang berada di tengah-tengah sempadan dua negara, iaitu Malaysia dan Indonesia. Pemilik akaun TikTok @keykokey mengakui bahawa dapurnya berada di wilayah Malaysia. Sementara itu, ruang tamunya pula berada di wilayah Indonesia.

@keyko.key

#voiceeffects #fyp #rumahviral #perbatasanindonesiamalaysia

♬ original sound – keyyy – Pisces gurl

Sejak dimuat naik pada hari Sabtu yang lalu, video rumah wanita terbabit yang berada di sempadan dua negara ini menjadi viral dan telah mencuri perhatian netizen.

“Jadi ini adalah rumah yang menjadi viral antara Indonesia dan Malaysia,” kata Key. “Ruang tamu ini ada di Indonesia, sementara dapur itu sendiri di Malaysia,” sambungnya.

@keyko.key

#nkrihargamati #perbatasanindonesiamalaysia #fyp #foryoupage #rumahviral

♬ Tanah Air Indonesia – Redwine Coolers

Key telah mengundang netizen untuk membayangkan mempunyai rumah seperti itu, “Bolehkah anda bayangkan kami mampu pergi dan balik antara Indonesia dan Malaysia,” katanya.

Tidak cukup dengan itu, Key kemudian mengambil gambar di beberapa bahagian rumah. Seperti pintu sempadan yang memisahkan dapur dan ruang tamu di mana terdapat panah Malaysia Indonesia yang tertulis di atasnya.

@keyko.key

#fyp #foryou #perbatasanindonesiamalaysia #rumahviral #nkrihargamati

♬ original sound – keyyy – Pisces gurl

Tidak hanya memuat naik satu video, tetapi Key juga memuat naik video yang menunjukkan kawasan luar rumah di bahagian sempadan Indonesia dan Malaysia.

Video viral ini telah menarik perhatian netizen. Bukan sahaja menjadi viral di TikTok, tetapi video ini juga banyak dibincangkan di media sosial lain seperti Instagram dan Twitter.

Dilaporkan bahawa rumah unik ini kini dijadikan tempat pelancongan yang dapat dikunjungi orang awam secara percuma. Tidak hanya itu, rumah itu juga secara rasmi merupakan sebahagian dari wilayah Indonesia, walaupun di bahagian luar dipasang dua bendera, Indonesia dan Malaysia.

Terdahulu, Malaysia telah menghalang kemasukan warganegara Indonesia, India dan Filipina bagi mencegah wabak COVID-19. Klik pautan di bawah untuk membaca.

Malaysia Halang Kemasukan Warganegara India, Indonesia Dan Filipina

Batik Indonesia Lebih Popular Daripada Batik Malaysia, Siapa Yang Bersalah ‘Membunuh’ Industri Batik?

‘Remove Ajai As A Jury’, Netizen Bandingkan Cara Profesional Juri Di Indonesia Dengan Malaysia

Sumber