Indonesia masih berdepan cabaran besar dalam sektor kesihatan, antara masalahnya adalah ramai rakyat Indonesia yang memilih untuk mendapatkan rawatan doktor di luar negara khususnya di Malaysia dan Singapura.

Menurut CNBC Indonesia, Ketua Umum Persatuan Doktor Indonesia (PB IDI), Dr Adib Khumaidi, memberitahu punca utama adalah kos yang lebih murah dan komunikasi yang jelas antara pesakit dan doktor di negara-negara tersebut.

Dr Adib menekankan kepentingan meningkatkan kemahiran komunikasi dalam kalangan kakitangan perubatan Indonesia.

“Sekarang kita selalu kata kemahiran komunikasi doktor di Indonesia mesti dipertingkatkan, kerana antara sebab pesakit pergi ke luar negara untuk rawatan, pergi ke Malaysia atau Singapura, antara sebab mereka rasa komunikasi di sana lebih baik berbanding di Indonesia,” katanya. .

Selain daripada komunikasi, kos juga merupakan sebab penting.

Dasar dan peraturan negeri berkenaan cukai khas untuk perkhidmatan kesihatan di Malaysia dan Singapura menjadikan pembiayaan lebih murah.

Ini berbeza dengan keadaan di Indonesia yang mana ramai yang merasakan kos perubatan masih agak tinggi.

Presiden Joko Widodo (Jokowi) mendedahkan lebih 1 juta rakyat Indonesia mendapatkan rawatan di luar negara setiap tahun, yang menyebabkan potensi nilai ekonomi AS$11.5 bilion hilang.

Selain itu, difahamkan bahawa antara destinasi kegemaran rakyat Indonesia selain Malaysia dan Singapura adalah Jepun dan Amerika Syarikat.

Bilangan doktor yang terhad juga merupakan masalah yang serius di Indonesia .

Dengan nisbah doktor di Indonesia hanya 0.47 bagi setiap 1000 penduduk, jauh di bawah standard WHO iaitu 1 doktor bagi setiap 1000 penduduk, Indonesia ketinggalan berbanding negara ASEAN yang lain, hanya lebih baik daripada Laos dan Kemboja.

Bagi mengatasi masalah ini, Presiden Jokowi berkata, semakan semula Undang-undang Kesihatan telah dijalankan yang bertujuan memudahkan akses anak muda Indonesia kepada pendidikan perubatan termasuk kepakaran yang jumlahnya masih sangat terhad.