Siapa sahaja yang tidak kenal dengan jenama Apple? Jika sebelum ini rakyat dikejutkan dengan berita pelancaran telefon pintar yang baharu, kali ini jenama tersebut dikatakan bakal melancarkan kenderaan mereka yang tersendiri.

Difahamkan, kenderaan tersebut akan dilengkapi dengan teknologi bateri baharu dan sistem pandu sendiri menjelang tahun 2024 tetapi disebabkan negara sedang dilanda pandemik, tahun bagi pelancaran kereta tersebut akan ditunda kepada tahun 2025.

HYPE
Wayout Solution Cipta Sejarah Rangkul Anugerah Company Of The Year
Baca lagi →
Apple
Sumber: The NFA Post

Menurut laporan yang diterbitkan di laman Reuters, jenama Apple dikatakan akan dibantu oleh pihak ketiga bagi menyediakan beberapa komponen teknologi dalam melengkapi kenderaan tersebut dengan sistem pandu sendiri dan sistem Light Distance And Ranging (LIDAR). LIDAR adalah suatu kaedah di mana ia merupakan teknologi untuk mengukur jarak dari objek dengan menggunakan cahaya.

Bukan itu sahaja, teknologi bateri Apple dilaporkan akan membenarkan kenderaan tersebut untuk dipandu dengan jarak yang lebih jauh dengan kos yang lebih rendah. Walaupun begitu, perkara tersebut belum lagi disahkan dari pihak Apple.

automotive_connected_smart_car_autonomous_vehicle_gui_hud_thinkstock_692834394-100749778-large
Sumber: IDG Insider Pro

Berita ini dipercayai bukanlah kali pertama jenama Apple mengatakan ingin mengeluarkan kereta mereka tersendiri. Terdahulu, terdapat laporan yang mengatakan jenama Apple akan membina kereta mereka tersendiri namun, perkara tersebut dipercayai tidak benar.

Jenama dari Amerika Syarikat tersebut difahamkan telah memfokuskan diri kepada pembinaan sistem kenderaan autonomi yang turut dikenali sebagai kenderaan pandu sendiri dan bukannya pengeluaran kenderaan berjenama Apple.

Baca juga perkongsian kami yang terdahulu mengenai Apple disaman RM48.72 juta di Itali berikutan dakwaan iPhone waterproof.

Apple Disaman RM48.72 Juta Di Itali Berikutan Dakwaan iPhone ‘Waterproof’

Kos Untuk Hasilkan iPhone 12 Pro Cuma Serendah RM1,652 Sahaja

Cip Terbaru Snapdragon 888 Gagal Tandingi Prestasi Apple A13 Dan A14

Sumber