Sepasang suami isteri terkejut apabila mendapati syarikat bas ekspres telah mengenakan tambang tinggi sehingga RM862 bagi perjalanan dua hala Gopeng, Perak dan Johor Bahru.

Pegawai Pendidikan Kanan Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP), N.V Subbarow berkata, pihaknya menerima aduan daripada seorang pengguna selepas dia dan isterinya membayar tambang mahal dengan nilai berbeza bagi dua perkhidmatan bas sempena cuti Tahun Baru Cina.

HYPE
Wayout Solution Cipta Sejarah Rangkul Anugerah Company Of The Year
Baca lagi →

Menurutnya, tambang bagi perjalanan dua hala yang dikenakan antara 270 peratus dan 344 peratus berbanding harga biasa RM70 seorang, lapor Kosmo.

Sumber Gambar: CAP via Kosmo

“Pengguna terbabit mendakwa tiket bas itu dibeli secara dalam talian pada bulan lalu sebelum sambutan Tahun Baru Cina.

“Dia (pengguna) dikenakan caj RM190 dari Johor Bahru ke Gopeng. Dia berlepas pada 9 Februari (Jumaat) dan membayar RM 241.00 seorang untuk perjalanan pulang dari Gopeng ke Johor Bahru hari ini.

“Bagaimanapun, jumlah keseluruhan yang dibayarnya bagi perjalanan dua hala bersama isterinya adalah RM862,” katanya di sini.

Sumber Gambar: CAP via Kosmo

CAP menyifatkan perkara tersebut adalah satu eksploitasi kepada pengguna.

“Sungguh terkejut dan kecewa apabila ada syarikat bas ekspres yang mengenakan caj berlebihan kepada penumpang semasa musim perayaan.

“Beberapa syarikat bas ekspres memperoleh wang besar (keuntungan) daripada pengguna atas nama perayaan. Kebanyakan orang yang menaiki bas ekspres adalah daripada kumpulan B40,” katanya.

Oleh itu, Kementerian Pengangkutan disaran supaya menyediakan kaunter aduan untuk penumpang bas yang dieksploitasi oleh syarikat sepanjang musim perayaan ini.

Sumber